Mishandeling GPD-journalist bij Paramaribo

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft vrijdag haar bezorgdheid uitgesproken bij de Surinaamse regering over de mishandeling van de Nederlandse journalist A....

Snijders dook hierna onder. Hij heeft inmiddels aangifte gedaan bij de politie. Het is de tweede keer in drie jaar dat hij is mishandeld in Suriname.

Even buiten Paramaribo werd hij klemgereden. Daarna zou hij zijn mishandeld en bedreigd met vuurwapens. Ook zou Snijders met scheermesjes zijn bewerkt. Hij raakte echter niet zwaargewond. De GPD bevestigt dat de mishandeling in verband staat met Snijders werk. Een functionaris van de Nederlandse ambassade heeft donderdag met minister Gilds van Justitie gesproken over het incident.

Ook de journalistenvereniging NVJ is bezorgd . 'Het lijkt wel of hij gewaarschuwd wordt: tot hier en niet verder', aldus H. Verploeg van de NVJ. 'Suriname is een democratische samenleving en daar behoor je niet te jagen op journalisten.

Snijders deed in 1998 ook aangifte van mishandeling en intimidatie in de binnenstad van Paramaribo. Hij zei toen door onbekenden in een auto te zijn geduwd waarna een pistool tegen zijn hoofd werd gezet. Hij werd toen ervan beschuldigd 'een Nederlandse spion' te zijn. Ook werd hem gemaand het land te verlaten.

Meer over