Misdaadduo veroordeeld tot 16 en 12 jaar gevangenisstraf

De rechtbank in Assen heeft het misdaadduo Antonio Marcos van der P. en Enise B. vandaag veroordeeld tot een gevangenisstraf van respectievelijk zestien en twaalf jaar. De twee trokken vorig jaar februari een spoor van geweld door Nederland, dat begon met een roofoverval in het Drentse Echten en ruim twee weken later eindigde met hun arrestatie in een hotel in het Duitse Schwerte.

Antonio van der P. en Enise B. voor de rechtbank in Assen. Beeld anp
Antonio van der P. en Enise B. voor de rechtbank in Assen.Beeld anp

Het Openbaar Ministerie had zestien jaar en veertien jaar cel geëist. Het duo, ook wel 'de Nederlandse Bonnie en Clyde' genoemd, was tijdens de uitspraak niet aanwezig in de rechtbank in Assen.

Volgens de rechters hebben beide verdachten zich in een kort tijdsbestek schuldig gemaakt aan onder meer poging tot doodslag, diefstal, zware mishandeling, ontvoering en afpersing. 'Door hun handelen hebben zij een diepe, ernstige en soms vernederende inbreuk gemaakt op de psychische en lichamelijke integriteit van de slachtoffers.' Veel van hen zijn nog steeds onder behandeling.

De rechtbank bepaalde verder dat Van der P. en B. hun slachtoffers een schadevergoeding van in totaal ruim 100.000 euro moeten betalen.

Toerekeningsvatbaar
De rechtbank houdt Antonio van der P. (26) volledig verantwoordelijk voor zijn daden. Hij wilde niet onderzocht worden door het Pieter Baan Centrum. Enise B. (20) werkte wel mee. Zij is toerekeningsvatbaar verklaard.

De straf voor B. valt iets lager uit dan de eis van het OM omdat volgens de rechtbank niet in alle gevallen kan worden bewezen dat zij 'bewust en nauw' samenwerkte met haar vriend Van der P. B. wordt wel poging tot doodslag verweten bij een vrouw uit Meppel. Die werd door Van der P., om haar te dwingen haar pincode af te geven, met een mes in de lies gestoken.

B. sloeg de vrouw om dezelfde reden met een pan hard op het hoofd, stelt de rechtbank. 'Dat B. niet heeft gestoken is niet van belang, de handelingen zijn inwisselbaar.'

Advocaat Enise B.: straf is te hoog

Advocaat Peter Plasman vindt de straf voor Enise B. veel te hoog. 'Ik had echt een lagere straf verwacht', zei Plasman na het vonnis.

De raadsman vindt dat de rechters er onvoldoende rekening mee hebben gehouden dat B. nooit eerder met politie en justitie in aanraking is geweest. Ook is zij in tegenstelling tot haar vriend Antonio van der P. 'op enkele cruciale' punten vrijgesproken, terwijl B. slechts vier jaar minder celstraf kreeg opgelegd. Plasman kon nog niet zeggen of hij in hoger beroep gaat.

Het OM is tevreden over de straf die de rechtbank Van der P. heeft opgelegd, maar beraadt zich nog op het vonnis tegen Enise B, zei een woordvoerster.

De slachtoffers van het duo op de camping bij Enschede zijn tevreden over het vonnis, liet hun woordvoerder Marius Dijke weten. Er is wel enige teleurstelling over de iets lagere straf voor B. 'maar voldoening overheerst', zo zei hij. Erger vinden de slachtoffers het dat het duo vandaag niet zelf voor de rechtbank is verschenen. 'Als je zulke dingen op je geweten hebt, moet je er ook nu zijn.'

Een tekening van gangsterduo Antonio van der P. en Enise B. Beeld anp
Een tekening van gangsterduo Antonio van der P. en Enise B.Beeld anp

Eis

Het Openbaar Ministerie (OM) eiste begin maart zestien jaar cel tegen Van der P. en veertien jaar tegen B. Volgens het OM hebben de twee een lange reeks 'zeer ernstige strafbare feiten' gepleegd waarvan hun slachtoffers een jaar later nog dagelijks de gevolgen ondervinden.

Het duo sloeg in februari 2014 toe in Echten (Drenthe), Meppel, Lage Mierde (Noord-Brabant) en Enschede.

Samenwerking
'Ze gebruikten veel geweld om aan de politie te ontkomen. Daarbij kende Van der P. geen grenzen en B. ging erin mee. Van der P. heeft geschoten, gestoken en geslagen. Maar B. deed niet voor hem onder. Er was sprake van bewuste samenwerking', betoogde de officier van justitie.

Volgens het OM ging het duo 'doelbewust en koelbloedig' te werk. 'Het maakte hun niet uit of er kinderen of ouderen bij waren betrokken', zei de officier van justitie. Ook rekent het OM het de verdachten zwaar aan dat ze geen enkel berouw hebben betoond. 'In plaats daarvan hebben ze voortdurend geprobeerd de schuld neer te leggen bij hun slachtoffers: als die hadden meegewerkt, was geweld niet nodig geweest.'

'Ik prikte, het was geen steken'

Onmenselijk zijn ze niet, vonden Antonio van der P. en Enise B. zelf tijdens de inhoudelijke behandeling van hun zaak begin maart. Maar ja, ze moesten overleven. Daarom trokken ze vorig jaar rovend door Nederland, waarbij veel geweld werd gebruikt. Lees hier het rechtbankverslag.

De criminelensoap van dag tot dag

Het gezochte en gevaarlijke tweetal werd vorig jaar februari gearresteerd. Hun spoor van vernielingen, overvallen, geweld en gijzelingen eindigde in een hotel in het Duitse Schwerte. Wat is er in die twee weken precies gebeurd? Lees hier een reconstructie.

Spoor van geweld

Het misdaadduo trok in februari 2014 wekenlang een spoor van geweld kriskras door Nederland, gevolgd door een grote klopjacht door de politie. Van der P. en B. werden op 26 februari 2014 in een hotel in het Duitse Schwerte aangehouden door een arrestatie-eenheid, nadat hun namen en foto's waren vrijgegeven. Een restauranthoudster had het duo daar herkend. Volgens het OM was publicatie van de foto's en namen noodzakelijk. 'Ze zouden zelf niet zijn gestopt en er was een grote kans dat ze meer slachtoffers zouden maken.'

Van der P. en B. luisterden emotieloos toe. De hele ochtend zat het verliefde misdaadduo schouder aan schouder voor de rechters en met de handen ineengestrengeld.

Forensisch medewerkers van de Duitse politie betreden hotel Ostentor in het Duitse Schwerte, waar het duo in februari 2014 werd gearresteerd. Beeld anp
Forensisch medewerkers van de Duitse politie betreden hotel Ostentor in het Duitse Schwerte, waar het duo in februari 2014 werd gearresteerd.Beeld anp

De kerfstok van Antonio en Enise

Antonio van der P. en Enise B. moeten de cel in. Ze werden vandaag veroordeeld tot respectievelijk zestien en twaalf jaar cel. Een tijdlijn.

2003: Antonio van der P. wordt op veertienjarige leeftijd veroordeeld tot jeugd-tbs. Hij brengt in totaal 7,5 jaar door in meerdere instellingen en inrichtingen. Twee keer weet hij te ontsnappen.

20 december 2013: Na een wilde achtervolging botst een auto met een vals kenteken tegen een geparkeerde auto in de stad Groningen. De twee inzittenden vluchten te voet, maar worden gepakt door de politie. Later blijkt dat het gaat om Antonio en Enise.

7 februari 2014: Antonio van der P. moet voor de politierechter in Leeuwarden verschijnen wegens verboden wapenbezit, maar komt niet opdagen. De zaak wordt aangehouden.

10 februari: Het duo probeert midden in de nacht bij het Drentse dorpje Echten een man uit Ruinen te ontvoeren en gaat ervandoor als dat mislukt.

10 en 11 februari: De twee dringen het huis van een vrouw in Meppel binnen. Zij wordt gekneveld, mishandeld en onder bedreiging meegenomen in haar auto. De volgende ochtend wordt ze achtergelaten in de Oostvaardersplassen bij Lelystad.

18 februari: De twee breken in in een vakantiewoning bij het Brabantse Lage Mierde, maar worden betrapt. De bewoner en drie andere aanwezigen worden uren vastgehouden. De bewoner wordt ernstig mishandeld.

21 februari: De politie maakt de namen bekend van het duo en geeft hun foto's vrij. De politie vertelt erbij dat Antonio vuurwapengevaarlijk is.

24 februari: De twee breken in in een aantal caravans op een camping bij Enschede. Ze worden betrapt door een man en schieten hem na een worsteling neer. Daarna gijzelen ze in een boerderij een vrouw die op haar kleinkinderen past, en later ook de moeder en vader als die hun kinderen komen ophalen. De vader rijdt het duo naar Duitsland en wordt in Ahaus vrijgelaten.

25 februari: De Nederlandse en Duitse politie zoeken met man en macht naar de twee, onder meer in Gronau. Maar ze lijken van de aardbodem verdwenen.

26 februari: De eigenaresse van een pizzeria in Schwerte, bij Dortmund, herkent het duo van tv-beelden en licht de politie in. Die slaat Van der P. en B. in hun hotelkamer in de boeien.

26 mei: Antonio en Enise worden uitgeleverd aan ons land.

6 maart 2015: Na een rechtszaak van vier dagen eist het Openbaar Ministerie tegen Van der P. zestien jaar cel en tegen B. veertien jaar. 'Buitensporig', vindt de verdediging.

2 april: Antonio en Enise horen hun straf: zestien en twaalf jaar cel.

Meer over