Minuut stilte voor Jeroen Severs

Tijdens de medaille-uitreiking aan ongeveer 1300 militairen die deel uitmaakten van de vierde lichting Nederlandse militairen in Irak (SFIR-4), is vrijdag een minuut stilte in acht genomen voor wachtmeester-1 Jeroen Severs....

Severs was de tweede Nederlandse militair die in Irak om het leven kwam. De eerste was sergeant-1 Dave Steensma, op 10 mei vorig jaar.

De uitreiking had plaats in het Gelredome in Arnhem. Bij de plechtigheid waren staatssecretaris Van der Knaap, chef-defensiestaf generaal Berlijn en de bevelhebbers of vertegenwoordigers van de krijgsmachtdelen aanwezig. Voor het eerst waren op zo'n grote schaal medailles uitgereikt aan militairen van alle krijgsmachtdelen.

SFIR-4 bestond voor het grootste deel uit militairen van de luchtmobiele brigade van de Koninklijke Landmacht. Verder behoorden ertoe een helikopterdetachement van de Koninklijke Luchtmacht, een detachement van de Koninklijke Marechaussee en militairen van het Korps Commandotroepen (KCT).

Naast de herinneringsmedaille kreeg een aantal militairen het draaginsigne gewonden uitgereikt, onder wie de vijf collega's van marechaussee Jeroen Severs die gewond raakten tijdens de vuurgevechten in de nacht van 14 op 15 augustus.

Meer over