WEEKENDWIJZER

Minoes, Up, Amour

Kevin Toma
Stil uit Up Beeld
Stil uit UpBeeld

Minoes (Vincent bal, 2001)

Zaterdag, NPO 3, 9.00 uur

In deze al bijna klassieke Annie M.G. Schmidt-bewerking speelt Carice van Houten vol kattige onschuld poes Minoes, die in een mensenvrouw verandert nadat ze van gifafval heeft gelikt. De schilderachtige decors zijn gezellig maar niet kneuterig, het acteerwerk is vrolijk, het warmbloedige script van Tamara Bos voorspelbaar op een aangename manier. Gouden Kalveren voor Van Houten en de gehele film.

Up (Pete Docter, Bob Peterson, 2009)

Zaterdag, Eén, 20.45 uur

De tiende film van de succesvolle Amerikaanse animatiestudio Pixar (Toy Story, The Incredibles, WALL-E) draait rond de oude weduwnaar Carl. De voormalig ballonnenverkoper bouwt zijn huis om tot luchtvaartuig en vliegt naar Venezuela, zijn vroegere jeugdheld achterna, de mythische ontdekkingsreiziger Charles Muntz. De eerste scènes, waarin Carl met hink-stapsprongen door de tijd wordt geïntroduceerd, behoren tot Pixars beste ooit, en je moet wel een erg grote cynicus zijn om van die scènes geen brok in de keel te krijgen.

Amour (Michael Haneke, 2012)

Zaterdag, NPO 2, 22.35 uur

Verpletterend, Hanekes veelbekroonde film over ouderdom, aftakeling en de consequenties van liefde. De bejaarde Georges (Jean-Louis Trintignant) en Anne (Emmanuelle Riva) genieten van hun oude dag, tot zij door twee beroertes getroffen wordt. Trintignant, die al ruim tien jaar geen filmrol meer had gespeeld, moest drie dagen bijkomen nadat hij het script had gelezen, zo zwaar trof het hem. Aanvankelijk wilde hij niet meedoen aan een film die hij zelf niet zou kunnen aanzien. Pas na wat gesprekken draaide hij bij.

Terminator 2: Judgement Day (James Cameron, 1991)

Zondag, Fox, 22.00 uur

Peperdure vervolgfilm waarin Arnold Schwarzenegger een goede robot speelt ('I'll be back!') die terugkeert uit de toekomst om de leider van een nog uit te breken revolutie te beschermen. Daarbij neemt hij het op tegen T2000, een kwade robot van een volgende, superieure generatie. Met een budget van 100 miljoen dollar was het destijds de duurste film ooit.

Suspicion (Alfred Hitchcock, 1941)

Zondag, BBC 2, 02.00 uur

In het meesterlijke Suspicion vermoedt Lina (Joan Fontaine) dat echtgenoot Johnnie (Cary Grant) het op haar leven heeft voorzien. Grant speelt mooi tegen zijn charmante imago in en Hitchcock laat de kijker heel lang gissen of Lina gelijk heeft. In elk geval zaait hij genoeg twijfel met expressionistisch camerawerk en lange, griezelige schaduwen.

Meer over