Nieuws/UpdateOnlusten VS

Minnesota en Ohio mobiliseren National Guard en militaire politie om rellen te beheersen

Minnesota mobiliseert alle leden van de National Guard in de staat om te voorkomen dat er zaterdagavond opnieuw hevige rellen en plunderingen uitbreken in Minneapolis. Eerder werden al 700 gardisten ingezet. Nu komen er 1.000 bij, de grootste inzet van de National Guard in Minnesota ooit. Ook de gouverneur van Ohio, Mike DeWine, heeft toestemming gegeven voor het mobiliseren van de nationale garde.

Betogers beklimmen het CNN-logo bij het hoofdgebouw van de tv-zender in Atlanta. Beeld AP
Betogers beklimmen het CNN-logo bij het hoofdgebouw van de tv-zender in Atlanta.Beeld AP

President Trump overweegt het leger naar Minneapolis te sturen. ‘Progressieve gouverneurs en burgemeesters moeten VEEL harder optreden. Anders komt de federale overheid in actie om te doen wat nodig is, onder meer door de grenzeloze macht van ons leger in te zetten en veel arrestaties te verrichten’, twitterde hij. Zowel burgemeester Frey van Minneapolis als gouverneur Walz van Minnesota is gelieerd aan de Democraten.

In Minneapolis en andere Amerikaanse steden zijn rellen uitgebroken naar aanleiding van de dood van de 46-jarige George Floyd, die maandag overleed bij zijn arrestatie nadat een politieman minutenlang met een knie op zijn nek had gezeten. De agent in kwestie, Derek Chauvin, werd vrijdag gearresteerd. Uit onderzoek is gebleken dat politiegeweld met name voor jonge zwarte mannen een van de belangrijkste doodsoorzaken is in de Verenigde Staten.

In Minneapolis liep een demonstratie vrijdagnacht uit op grote rellen en plunderingen, ondanks het feit dat er een avondklok werd ingesteld. Er werd een politiebureau belegerd, en winkels werden geplunderd en in brand gestoken. De autoriteiten willen herhaling voorkomen en zetten nu massaal de National Guard in, een reserve-onderdeel van het Amerikaanse leger en de luchtmacht. Daarnaast heeft het Ministerie van Defensie de militaire politie gevraagd zich voor te bereiden op inzet in Minneapolis.

Chaos

‘Onze staat verkeert in chaos’, zei gouverneur Walz op de televisie. Volgens Walz moet eerst de rust terugkeren voordat structurele problemen als politiegeweld, ongelijkheid en discriminatie van de zwarte bevolking kunnen worden aangepakt. ‘We accepteren de dood van George Floyd niet, maar we accepteren evenmin de vernietiging van onze gemeenschappen', zei Melvin Carter, de zwarte burgemeester van St. Paul, dat een dubbelstad vormt met Minneapolis.

Ook de gouverneur van Ohio gaf toestemming voor het mobiliseren van de nationale garde. In Columbus, de hoofdstad van de staat Ohio, is tevens een avondklok ingesteld om rellen te voorkomen. ‘Helaas is er een relatief klein aantal gewelddadige personen die een specifieke bedreiging vormt en een reële bedreiging voor onze wetshandhavers en de veiligheid van mensen in Columbus en Franklin County’, zei gouverneur DeWine.

Ook in andere steden vonden vrijdagavond ongeregeldheden plaats. In Oakland werden twee politieagenten neergeschoten, van wie er een overleed. In Detroit kwam een 19-jarige demonstrant om het leven. Zijn dood houdt waarschijnlijk verband met de rellen, al is de toedracht nog niet duidelijk.

Hoofdkantoor CNN bestormd

Atlanta riep de noodtoestand uit, nadat demonstranten onder meer het hoofdkantoor van televisiezender CNN hadden bestormd. Ongeveer 500 leden van de Nationale Garde zullen worden ingezet om mensen en eigendommen te beschermen, zei gouverneur Kemp van Georgia.

In Atlanta klommen demonstranten op het grote CNN-logo voor het hoofdkwartier van de zender. De ruiten van de lobby werden ingegooid en demonstranten leken naar binnen te willen gaan, hetgeen werd verhinderd door de politie. Daarnaast werd de College Football Hall of Fame geplunderd.

Flinke schade bij het hoofdkantoor van CNN in Atlanta. Beeld AFP
Flinke schade bij het hoofdkantoor van CNN in Atlanta.Beeld AFP

De rellen en vernielingen werden in Atlanta werden scherp veroordeeld door de zwarte burgemeester Keisha Bottoms. ‘Het is genoeg. We zijn allemaal boos. Maar wat verandert er door een stad te verscheuren? Jullie hebben alle geloofwaardigheid verloren’, zei ze op een persconferentie tegen de demonstranten. De demonstratie in Atlanta was ‘chaos’, aldus Bottoms, en niet in de geest van Martin Luther King.

Plunderingen in Portland

Ook in Portland is de noodtoestand uitgeroepen na rellen en plunderingen. In New York en San José raakten betogers slaags met de politie, terwijl in Los Angeles een snelweg werd geblokkeerd. In Washington werd de toegang tot het Witte Huis hermetisch afgesloten nadat demonstranten zich in de buurt hadden verzameld. President Trump twitterde dat de demonstraten te maken zouden krijgen met ‘valse honden en sinistere wapens’ als ze door de afzetting heen zouden breken. De president wordt door tegenstanders bekritiseerd vanwege de harde taal in zijn tweets, die de gemoederen alleen maar verder zouden verhitten.

Op staat in Minneapolis: ‘Er heerst hier een ongekende mate van wetteloosheid’
Correspondent Michael Persson liep op straat in Minneapolis, waar de onrust begon nadat verdachte George Floyd om het leven kwam bij een arrestatie door een agent die een knie in zijn nek legde. ‘De situatie is verder geëscaleerd.’

‘Als zwarte Amerikaan ben je nooit, nóóit veilig’
Al dagen is de stad Minneapolis het toneel van demonstraties, brandstichting en plundering. De aanleiding: de dood van een zwarte man, de 46-jarige George Floyd, door politiegeweld. Weer eentje.

Meer over