Minnaressenverdrijving in China bloeiende bedrijfstak

Scheiden is niet de enige uitweg, zegt minnaressenverdrijver Luo Rong. 'Ik kan uw man aan de tengels van die minnares ontfutselen. Het duurt een maand of een jaar, maar uw man komt terug.' Een huwelijk op de rails helpen na overspel: het kan, maar het is niet goedkoop. De tarievenlijst van firma Familiegeluk hangt prominent op kantoor.

Luo op de bank in zijn kantoor. Beeld Wassink Lundgren
Luo op de bank in zijn kantoor.Beeld Wassink Lundgren

Het succes van een geslaagde minnaressenverdrijving berust op veldwerk tegen een uurtarief van 674 euro. Dan is de meester zelf aan het werk: directeur Luo, die zich richt op de modale inkomens. Voor de betere kringen zijn er prachtige kantoren met kristallen kroonluchters en nog hogere tarieven voor hetzelfde leed. Professionele minnaressenverdrijving is een jonge, bloeiende bedrijfstak. Google wat, vraag rond bij vriendinnen en voor je het weet zit je op een uitgezakt slaapbankje bij Luo voor 108 euro per uur (bureautarief) je huwelijk te ontleden.

Volgens een enquête van de Universiteit van Peking komt ontrouw in twintig procent van de Chinese huwelijken voor. De 'kleine derde' of, minder besmuikt, het 'tweede paar tieten' worden de bijvrouwen genoemd. Je door een getrouwde man laten onderhouden is voor jonge meiden een carrièrekeuze. Sommige stadsdelen staan bekend als 'tweedetietenwijk', bepaalde autotypes worden zo vaak cadeau gedaan aan minnaressen dat een gewone vrouw er niet in gezien wil worden.

Is de minnares de baarlijke duivel, de overspelige man krijgt alle begrip. Die 'speelt buiten' of 'is statusgevoelig'. 'Een man leeft voor het oordeel van anderen. Hoe die hem zien, zo ziet hij zichzelf', doceert Luo. Hij begint met het gedrag van de 'buitenspeler' in kaart te brengen. Verschijnen er een of meer minnaressen op de radar, dan spint Luo zijn web.

'Een medewerkster huurt een flatje in de buurt van de minnares, papt met haar aan en probeert erachter te komen wat de minnares drijft. Verliefdheid? Geld? Promotiekansen? Met die kennis maken we de relatie onaantrekkelijk.'

Directeur Luo Rong (rechts) met een psychologisch adviseur. Beeld WassinkLundgren
Directeur Luo Rong (rechts) met een psychologisch adviseur.Beeld WassinkLundgren

Soms lukt dat met giftige roddels, andere keren wordt er een ongebonden, aantrekkelijker lover in het spel gebracht. Aan geweld doet Familiegeluk niet. Daar zijn andere bureautjes voor, die voor een paar duizend euro een tik of wat uitdelen. Vooral in trek bij vreemdgaande mannen die bang zijn dat ze door hun maîtresse worden gechanteerd.

Dat Luo, een dertiger die kantoor houdt in de provinciestad Chengdu, handig is met vrouwen ontdekte hij toen hij tijdens zijn rechtenstudie een vriendin bijstond in een huwelijkscrisis. 'Ik kreeg 175 euro als bedankje. Een advocaat zegt dan: shit, ze gaan niet scheiden, daar gaat mijn honorarium. Ik dacht: leuk vak, daar kan ik van rondkomen. Die rechtenstudie heb ik er toen maar aangegeven.'

Voor Luo's diensten is duidelijk een markt. De Chinese echtscheidingscijfers stijgen al jaren. Was scheiden tot 2003 nog een bureaucratische martelgang, waarbij zelfs toestemming van de werkgever nodig was, nu is een flitsscheiding in een ochtend geregeld.

Niet dat trouwen op zijn retour is in China, integendeel. En dat is juist een van de oorzaken van het toenemende aantal scheidingen. Chinezen trouwen graag jong en snel. Mannen moeten ver voor hun 30ste de vaste baan, koopwoning, auto en de rest van het wensenpakket van toekomstige schoonouders verwerven, en zijn daar zo druk mee dat ze geen tijd hebben om een vriendinnetje goed te leren kennen. Een paar maanden verkering, niet eerst samenwonen maar in rap tempo trouwen, en dan door naar de volgende verplichting: nageslacht verwekken.

Xing Fu Jia, Familiegeluk, in de West-Chinese stad Chengdu. Beeld WassinkLundgren
Xing Fu Jia, Familiegeluk, in de West-Chinese stad Chengdu.Beeld WassinkLundgren

Romantische uitzonderingen daargelaten zijn Chinese huwelijken rationele transacties om de ouders en de sociale omgeving tevreden te stellen. Wie niet trouwt, is raar en mislukt. Scheiden kan, maar daarna dient er hertrouwd te worden, want het huwelijk is immers heilig.

'Zo zijn mannen nu eenmaal. Als hij maar lief is voor de kinderen en je gezin goed onderhoudt. Meid, wees blij dat jij van dat vermoeiende gedoe in bed af bent.' Met dit soort adviezen zit Luo's psychologenteam klaar voor de gratis telefonische intake. Knap je daar niet van op, dan kun je de minnaressenverdrijving boeken. 'Wie bewijzen wil voor een echtscheidingsprocedure, is bij ons aan het verkeerde adres', zegt Luo.'Wij redden alleen huwelijken.'

Als het goed is, heeft de overspelige echtgenoot niets in de gaten. 'Wij infiltreren op natuurlijke wijze. Desnoods regelen we voor de minnares een andere baan in een andere stad.' Voor gecompliceerde gevallen heeft Luo een jaarabonnement op Familiegeluk in de aanbieding. Dat totaalpakket 'onbeperkte levensbegeleiding' kost ruim 8.000 euro, maar is al met al toch goedkoper, zegt Luo. 'Uiteindelijk moet een echtgenote leren hoe ze zichzelf interessanter maakt voor haar man, anders blijft hij iemand buiten de deur zoeken.'

Meer over