Ministers willen vrijwaring bij bezuinigingen

Minister Zalm van Financiën sluit geen enkele maatregel uit bij de nieuwe bezuinigingsronde, andere ministers willen wel degelijk uitzonderingen maken...

D66-minister Brinkhorst van Economische Zaken vindt dat niet getornd mag worden aan de 700 miljoen euro die in het regeerakkoord voor onderwijs is toegezegd. Zijn VVD-collega Kamp van Defensie wil dat de krijgsmacht buiten schot blijft.

Voor D66 was het extra geld voor onderwijs een belangrijke voorwaarde om in het kabinet met CDA en VVD te stappen. Kamp wordt op Defensie al geconfronteerd met een bezuinigingsoperatie waarbij 12.000 banen sneuvelen.

Het kabinet besloot vrijdag dat het overheidstekort dit jaar niet hoger mag uitvallen dan 2,9 procent van het bruto binnenlands product. Dat is 0,1 procent lager dan het het maximum dat in de Europese Unie is afgesproken om de euro gezond te houden.

Omdat het tekort zonder nadere ingrepen dreigt uit te komen op 3,3 procent, zal er zo'n 2 miljard euro extra gevonden moeten worden. Dat bedrag komt bovenop de bezuinigingen van 17 miljard die al eerder zijn overeengekomen voor deze kabinetsperiode.

Minister Zalm van Financiën zei vrijdag dat bij de nieuwe snoeironde geen enkele maatregel is uitgesloten. Zowel nieuwe kortingen op de overheidsuitgaven als lastenverhogingen en het uitstellen van geplande extra uitgaven komen in principe aanmerking.

VVD'er Zalm werd maandag bijgevallen door zijn CDA-collega De Geus van Sociale Zaken. Ook die wil niets uitsluiten, zelfs nieuwe ingrepen in de sociale zekerheid niet. De Geus zei er wel bij goed te willen luisteren naar de signalen uit de Tweede Kamer. Een Kamermeerderheid, waaronder de regeringsfracties CDA en D66, vindt dat dit kabinet al genoeg heeft bezuinigd op de uitkeringen. 'Als het kabinet daar nu weer mee komt, dan heeft het grote problemen met ons', aldus een CDA-woordvoerder maandag.

Kamerlid Vendrik van GroenLinks concludeert uit de tegenstrijdige uitspraken van De Geus en Brinkhorst dat het kabinet niet op één lijn zit. Hij heeft daarover schriftelijke vragen gesteld aan premier Balkenende.

Meer over