NieuwsSyriëstukken

Ministerie weer in de fout met geheime Syriëstukken

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft opnieuw fouten gemaakt bij de publicatie van stukken over de geheime hulp aan Syrische strijdgroepen. Dat schrijft Minister Stef Blok in een brief aan de Kamer.

Kaya Bouma
Minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken (VVD) tijdens het vragenuur in de Tweede Kamer.  Beeld ANP / Bart Maat
Minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken (VVD) tijdens het vragenuur in de Tweede Kamer.Beeld ANP / Bart Maat

De minister van Buitenlandse Zaken schrijft niet welke informatie er ten onrechte naar buiten is gebracht, maar volgens Nieuwsuur en Trouw gaat het om staatsgeheimen over het Nederlandse hulpprogramma aan Syrische strijdgroepen.

De documenten waarin de informatie zou staan, zijn dezelfde stukken waarmee het ministerie in november vorig jaar de fout in ging. Toen onthulde het ministerie van Buitenlandse Zaken per ongeluk de namen van twee strijdgroepen in Syrië die hulp van Nederland hebben gekregen. Ze stonden in bijna tweeduizend pagina’s die waren vrijgegeven na een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) door Trouw en Nieuwsuur.

Na de fout destijds zijn de documenten offline gehaald en heeft een commissie onderzoek gedaan. Vervolgens zijn er, schrijft minister Blok (VVD), ‘intensieve inspanningen gepleegd om de fouten uit de vorige publicatie te herstellen’. Zo zijn alle stukken meermaals handmatig gecontroleerd en zijn er nog eens driehonderd ‘driehonderd additionele lakhandelingen uitgevoerd’ – extra delen tekst zijn onleesbaar gemaakt.

Niet weggelakt

Desalniettemin zijn er volgens Nieuwsuur en Trouw ook dit keer staatsgeheimen naar buiten gebracht. Zo zou uit de documenten alsnog zijn af te leiden dat groeperingen zoals Levant Front, Brigade 51, Mujahedi Horan, Sultan Murad Brigade en het Vrije Idlib Leger steun hebben ontvangen. Ook zou de naam van een van de bedrijven die het steunprogramma uitvoerde niet zijn weg gelakt.

De redacties hebben het ministerie deze week op de hoogte gebracht dat in de opgeschoonde stukken nog niet alle staatsgeheimen zijn verwijderd. Inmiddels zijn de stukken offline. Volgens minister Blok is er ‘externe technische expertise’ nodig om de fouten te herstellen.

Trouw en Nieuwsuur onthulden vorig jaar dat de Nederlandse hulp (geen wapens) aan Syrische strijdgroepen ook in handen kwam van jihadisten, zoals van Jabhat al-Shamiya, die mensenrechtenschendingen pleegden. Het hulpprogramma dat tussen 2015 en 2018 liep is tot staatsgeheim verklaard. Volgens het ministerie lopen de rebellengroepen die hulp kregen gevaar als hun namen uitlekken.

Minister Blok heeft vorig jaar toegegeven dat de selectie van de groepen en het toezicht niet goed zijn gegaan. ‘Mijn conclusie is dat het beter had gekund’, zei hij begin oktober tegen de Tweede Kamer.

null Beeld

Waar interessante en spraakmakende verhalen online en in de krant ophouden, gaat het Volkskrantgeluid verder. Wat is een zwart gat precies? En hoe gaat het eraan toe in tbs-klinieken? Onze verhalenmakers leggen het uit.

Meer over