‘Ministerie te optimistisch over lerarentekort’

Het tekort aan leraren in het voortgezet onderwijs loopt tot 2010 veel sneller op dan het ministerie van Onderwijs verwacht....

Dat stelt de Algemene Onderwijsbond op basis van cijfers over de arbeidsmarkt van het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA) in Maastricht. Het ROA geeft slechts knelpunten aan, de bond heeft deze omgezet in cijfers. De AOb verwacht vooral een tekort aan leraren economie en maatschappij (5400), in de exacte vakken (5200) en in de talen (1900), aldus de bond vrijdag.

De AOb heeft gekeken naar het aantal leraren dat met pensioen gaat, naar het aantal verwachte leerlingen en de studenten op de lerarenopleidingen. Een woordvoerder verklaart het verschil met de prognoses van het ministerie voor een deel met te hoge verwachtingen die daar leven over het aantal mensen dat na een andere loopbaan voor het onderwijs kiest. Ook zou het ministerie de invloed van de aantrekkende economie onderschatten. Als er meer werk is, kiezen minder mensen voor het onderwijs.

Meer over