Ministerie: sinds een maand meer gevaar voor tolken

Afghaanse legertolken lopen volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken sinds deze maand meer gevaar dan voorheen. Dat is vermoedelijk de reden dat staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid gisteren plots besloot dat de Afghaanse tolk Abdul Ghafoor Ahmadzai voorlopig toch in Nederland mag blijven. Eerder wees Teeven diens asielaanvraag categorisch af.

Natalie Righton
Fred Teeven Beeld anp
Fred TeevenBeeld anp

In een nota van Buitenlandse Zaken van vorige week woensdag staan legertolken ineens expliciet genoemd op de lijst van doelwitten van de Taliban. Op 24 december 2013 werd over tolken slechts gezegd dat zij 'represailles' kunnen verwachten. De zogenoemde 'ambtsberichten Afghanistan' worden door de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) mede gebruikt om te bepalen of het veilig genoeg is voor asielzoekers om terug te keren naar hun thuisland.

Het eerdere besluit van Teeven om de Afghaanse tolk niet toe te laten was nog gebaseerd op de oude informatie. Ook Noorwegen, waar Ahmadzai voordien tevergeefs asiel had aangevraagd, meende dat tolken weinig gevaar lopen in Kabul.

Ahmadzai (31), die als tolk heeft gewerkt voor Defensie in Uruzgan, reageert door het dolle heen als hij vrijdag het nieuws hoort: 'Dit is het beste nieuws sinds de geboorte van mijn zoon', zegt hij vanuit het asielzoekerscentrum in Venlo. 'Nu heb ik weer hoop op leven.'

null Beeld anp
Beeld anp

Telefoongesprek
De tolk kreeg vorige week te horen dat hij zou worden uitgezet naar Noorwegen, omdat hij eerst in dat land asiel had aangevraagd. De IND zal zijn asielaanvraag alsnog in behandeling nemen, meldde Teeven vrijdag aan de Tweede Kamer. Hij kwam naar eigen zeggen tot inkeer 'na een telefoongesprek met zijn Noorse ambtsgenoot'.

Ahmadzai beweert sinds zijn aankomst in juni in Nederland dat zijn leven in gevaar is als hij terugkeert naar zijn woonplaats Kabul, omdat de Taliban achter hem aan zitten vanwege zijn werk voor Defensie. Zijn broer Abdul Ghani zou in 2010 door de jihadisten zijn vermoord omdat ze dachten dat het om hem ging. De Noorse rechter zag echter geen aanleiding om Ahmadzai asiel te verlenen. Daarop nam de tolk afgelopen februari de benen en vluchtte naar Nederland.

Teeven beriep zich eerder op de Noorse asielprocedure, die volgens hem 'zorgvuldig' was verlopen. Zijn besluit om de Afghaan terug te sturen naar Noorwegen viel vooral slecht bij D66. Regeringspartij PvdA sloot zich donderdag na wat politiek getouwtrek aan bij het voorstel van de democraten om volgende week te debatteren over het lot van legertolken. Een dag later draaide VVD'er Teeven.

D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma: 'Het is spijtig dat er veel druk vanuit de Kamer nodig was om de staatssecretaris tot dit inzicht te laten komen. Het is van belang dat Nederland mensen steunt die zich met gevaar voor eigen leven hebben ingezet voor Nederlandse missies in het buitenland, zoals het kabinet eerder ook heeft beloofd.'

Meer over