Ministerie pleit voor uitstel privatisering WAO

De gedeeltelijke privatisering van de WAO-verzekering kan niet 1 januari 1996 ingaan. Dat schrijven ambtenaren van het ministerie van Sociale Zaken in een vertrouwelijke notitie....

Van onze verslaggever

DEN HAAG

Het kabinet wil dat bedrijven zich ook bij particuliere verzekeraars kunnen verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid van werknemers. De premies voor de WAO per bedrijfstak mogen dan onderling verschillen. Maar de uitvoering van de operatie loopt door allerlei problemen grote vertraging op. Volgens de ambtenaren is de invoering van de gewijzigde wet op 1 januari 1996 daardoor onmogelijk.

Staatssecretaris Linschoten van Sociale Zaken (VVD), die de nieuwe wet heeft ingediend, wil vasthouden aan die datum en wordt daarbij gesteund door de meeste andere bewindslieden die over dit onderwerp vergaderen. Naar verluidt willen met name de ministers Wijers van Economische Zaken en Zalm van Financiën de nieuwe verzekeringen zo snel mogelijk ingevoerd zien. Het is mogelijk dat de invoering met een paar maanden wordt uitgesteld. Het kabinet vergadert er de komende weken over.

Ook hoofddirecteur E. de Jong van het GAK vindt het verstandig als het nieuwe WAO-stelsel een jaar wordt uitgesteld. Het kost na de behandeling in de Tweede Kamer minstens een half jaar voordat de uitkeringsinstanties de wetswijzigingen op fatsoenlijke wijze kunnen uitvoeren, zei De Jong dinsdag.

Invoering per 1 juli 1996 is volgens hem wel mogelijk, maar is vanwege extra administratieve rompslomp financieel onverstandig. Uitstel met een jaar biedt bovendien werkgevers meer ruimte om zich op de gevolgen van het nieuwe stelsel voor te bereiden.

Meer over