NieuwsDierenwelzijn

Minister verbiedt gebruikt stroomhalsbanden bij honden

Het gebruik van stroomhalsbanden voor de opvoeding van honden is vanaf 1 juli volgend jaar verboden. Minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit meldt dit donderdag in een brief aan de Tweede Kamer.

Redactie
De politie in Rotterdam controleert met behulp van een speurhond containers op verboden goederen. Beeld Marcel van den Bergh
De politie in Rotterdam controleert met behulp van een speurhond containers op verboden goederen.Beeld Marcel van den Bergh

Nu zijn stroomstoten nog toegestaan om ongewenst gedrag van honden tegenover mensen of andere dieren te voorkomen. Wetenschappelijk onderzoek toont echter aan dat het gebruik van een stroomband nadelige gevolgen heeft voor het welzijn van het dier.

Het gebruik van stroombanden veroorzaakt volgens Schouten onnodige pijn bij honden. ‘Nu blijkt dat het dierenwelzijn in het geding komt, kies ik ervoor om de banden te verbieden. Als houder van een huisdier ben je verantwoordelijk om het dier goed te verzorgen. Daar hoort ook een goede opvoeding - zonder een stroomband - bij’, aldus de minister.

Tot voor kort gebruikte Defensie de stroomhalsbanden om speurhonden te trainen. Bij de politie zijn de halsbanden bij een beperkte groep honden nog in gebruik. Op termijn zal het aantal worden teruggebracht naar nul.

Raskatten

Daarnaast komt Schouten met nieuwe regels voor het fokken van de raskat Bambino Sphynx, die haarloos is en vaak hele korte poten heeft. Onderzoek van de Universiteit Utrecht wijst uit dat het fokken van deze katten vaak gepaard gaat met gezondheids- en welzijnsproblemen voor de dieren. Er zijn criteria bepaald aan de hand waarvan de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) beter toezicht kan houden op de gezondheid van deze katten. Het is sinds 2014 verboden om gezelschapsdieren te fokken als dit hun welzijn en gezondheid benadeelt, maar toch wordt onder meer de Bambino Sphynx nog volop gefokt.

De minister roept mensen op om voor het aanschaffen van een kat gebruik te maken van de zogenoemde ‘kattenchecklist’ van het Landelijk Informatie Centrum Gezelschapsdieren (LICG). Die helpt mensen bij het maken van een verantwoorde keuze voor de aanschaf van een kat.

Opinie: We hoeven dieren niet te vermenselijken. Het gaat erom dat we wezens op basis van hun eigen aard rechten geven, zegt dierethicus en docent milieuwetenschappen Willem Vermaat.

Meer over