Nieuws

Minister van Justitie VS schort uitvoering federale doodstraf op

De Amerikaanse minister van Justitie Merrick Garland heeft alle federale executies opgeschort en het ministerie de opdracht gegeven om de uitvoering van de doodstraf tegen het licht te houden. Dat heeft hij in een verklaring laten weten.

De Amerikaanse minister van Justitie Merrick Garland heeft alle federale executies voorlopig opgeschort. Beeld EPA
De Amerikaanse minister van Justitie Merrick Garland heeft alle federale executies voorlopig opgeschort.Beeld EPA

‘Het ministerie van Justitie moet ervoor zorgen dat iedereen in het federale strafrechtsysteem niet alleen de rechten krijgt die de constitutie en de wetten van de Verenigde Staten waarborgen, maar ook eerlijk en humaan behandeld wordt’, zegt Garland. ‘Die verplichting weegt extra zwaar in uitzonderlijk belangrijke zaken.’

De minister zei vorige maand al dat hij bezig was om persoonlijk de procedures op zijn departement met betrekking tot de doodstraf onder de loep te nemen. In februari verklaarde hij in de hoorzitting voor zijn benoeming tegen de Senaat dat hij zorgen had om onschuldige mensen die geëxecuteerd zouden worden en over de impact die de doodstraf heeft op zwarte Amerikanen.

De doodstraf op federaal niveau werd lange tijd niet uitgevoerd, onder meer vanwege diverse rechtszaken over het toedienen van dodelijke injecties. Sinds vorig jaar is daar weer mee begonnen onder toenmalig president Donald Trump. Tussen juli 2020 en januari 2021 zijn dertien mensen ter dood gebracht.

Huidig president Joe Biden is tegenstander van de doodstraf. Tijdens de verkiezingscampagne beloofde hij wetgeving te zullen steunen die een einde maakt aan de doodstraf.

Meer over