nieuwsverenigde staten

Minister van Defensie die zich tegen Trump durfde te verzetten ontslagen

In zijn nadagen als president heeft Donald Trump minister van Defensie Mark Esper ontslagen. Het vertrek van Esper werd al langer verwacht, omdat hij zich in juni tegen de president durfde te verzetten.

Mark Esper bij zijn beëdiging als minister van Defensie.  Beeld EPA
Mark Esper bij zijn beëdiging als minister van Defensie.Beeld EPA

Destijds vonden er rellen plaats in verschillende Amerikaanse steden, na de dood van George Floyd bij een hardhandige arrestatie door een witte politieman. Trump dreigde het leger in te zetten, Esper verzette zich daartegen.

Eerder had Trump Esper openlijk bespot als ‘Yesper’, een jaknikker. Dat hij zich nu tegen zijn baas uitsprak, werd hem niet vergeven. Via Twitter liet Trump maandag weten dat Esper ‘beëindigd’ was. Het was Trumps eerste beleidsdaad na de verloren verkiezingen van 3 november.

Esper botste ook met Trump over het gebruik van de confederate flag op legerbases. Deze vlag werd gebruikt door de Zuidelijke staten tijdens de Burgeroorlog en is tegenwoordig een symbool van rechts nationalisme. Tot ongenoegen van Trump verbood Esper deze vlaggen op militair terrein.

Esper was de derde minister van Defensie onder Trump. Hij wordt opgevolgd door Christopher Miller, directeur van het National Counterterrorism Center. ‘Hij zal het GEWELDIG doen', twitterde Trump.

Lees ook

Team Biden is al weken druk met samenstellen regeringsploeg: wie worden genoemd?
Het team van Joe Biden is al weken druk met de voorbereiding van de machtsoverdracht en de invulling van een regeringsploeg. Veel benoemingen hebben Republikeinse steun nodig. De eigen Democratische achterban roert zich ook. Wie worden er genoemd?

Weg met de Muur, terug naar het Klimaatakkoord: dit is Biden van plan
Zodra Joe Biden in januari zijn intrek heeft genomen in het Witte Huis, gaat het roer om. Biden heeft laten weten dat hij allerlei presidentiële decreten van Trump zal terugdraaien met zijn eigen decreten. Voor andere wijzigingen is hij afhankelijk van de Senaat, die mogelijk in handen blijft van de Republikeinen. Welke veranderingen zijn op til?

Trump geeft zich nog niet gewonnen (maar zijn juridische plan van aanpak lijkt zinloos)
Joe Biden mag voor het oog van de wereld de overwinning in de Amerikaanse verkiezingen hebben opgeëist, president Trump geeft de strijd allerminst op. Hij houdt vol dat niet Biden maar hij heeft gewonnen, en spant rechtszaken aan die dat zullen bewijzen.

Meer over