Minister Syrië wil dialoog met oppositie in buitenland

De Syrische minister voor nationale verzoening Ali Haidar is bereid oppositieleider Moaz al-Khatib in het buitenland te ontmoeten. Dat zegt hij in de Britse krant The Guardian.

Redactie

Khatib, de voorzitter van de Syrische Nationale Coalitie, had in januari het regime van president Bashar al-Assad aangeboden over te gaan tot een dialoog. Tot nu toe had de Syrische regering altijd geweigerd om daarover in het buitenland gesprekken aan te gaan.

In het interview met het Britse dagblad laat Haidar nu weten dat die gesprekken er toch kunnen komen. 'Ik ben bereid de heer Khatib te ontmoeten in een buitenlandse stad waar ik naartoe kan reizen, om over de voorbereiding van een nationale dialoog te praten.'

Vrije verkiezingen
Haidar noemt de dialoog 'een middel om tot een mechanisme te komen voor het bereiken van vrije parlements- en presidentsverkiezingen'. Volgens hem is het een van de punten die aan de onderhandelingstafel besproken zullen worden. 'Maar we verwerpen een dialoog die alleen over de machtsoverdracht van de ene zijde naar de andere zou gaan.'

Het voorstel om via onderhandelingen met het regime een einde te maken aan het bloedvergieten, heeft oppositieleider Khatib al veel kritiek uit eigen kring opgeleverd.

Meer over