Minister Spies wil ideeën PVV niet meer verdedigen

Demissionair minister Spies van Binnenlandse Zaken trekt haar handen af van het boerkaverbod en van het verbod op de dubbele nationaliteit. De CDA-bewindsvrouw heeft geen trek meer om deze door de PVV geïnitieerde plannen te verdedigen.

DEN HAAG - 'De Tweede Kamer wil de dubbele nationaliteit in de prullenbak doen. Als dat met het boerkaverbod ook gebeurt, zal ik daar geen traan om laten', aldus de minister vandaag in de Volkskrant.

Spies maakte dinsdag bekend dat zij zich in de strijd gooit om het lijsttrekkerschap van het CDA. Ze neemt het daarbij op tegen onder anderen fractievoorzitter Sybrand van Haersma Buma. De twee verboden behoren tot het meest omstreden deel van de agenda van het vorige week gevallen kabinet-Rutte. Spies verdedigde ze tot nu toe met verve. In januari, na het indienen van het wetsvoorstel, noemde zij een boerkaverbod 'van onvoorstelbaar groot belang', omdat het open communicatie in de weg zou staan. Een negatief advies van de Raad van State over het verbod op de dubbele nationaliteit, werd door Spies genegeerd.

Nadat de meerderheid voor de verboden vorige week al leek weg te vallen in de Tweede Kamer, is de lucht er zeker uit nu Spies het er bij laat zitten. Ze geeft toe dat ze zelf eigenlijk nooit enthousiast was. 'In de politiek moet je soms geweld doen aan je eigen standpunten omdat er dan andere zaken tegenover staan. Je hoofd zegt ja, maar je hart gaat niet vanzelf mee.' De verbroken samenwerking met de PVV biedt haar nu de ruimte om weer haar hart te volgen.

Vorige week liet CDA-bewindsman Gerd Leers (Immigratie, Integratie en Asiel) al weten dat hij in Europa 'niet meer gaat leuren' met PVV-wensen. Nederland staakt daarmee onder meer de lobby voor hogere leeftijds- en inkomensgrenzen bij gezinsmigratie.

Interview Spies Pagina 10

undefined

Meer over