NieuwsOnderwijs

Minister Slob: antihomoverklaring op reformatorische scholen ‘een brug te ver’

Minister Arie Slob (Onderwijs) vindt niet dat scholen een verklaring moeten vragen van ouders waarin staat dat zij afstand nemen van homoseksualiteit. ‘Dat is een brug te ver’, aldus de minister.

Minister Slob van Onderwijs.Beeld ANP

De ophef over de uitspraken van Slob ontstond maandag na een debat over burgerschapsonderwijs met de Tweede Kamer. Slob kwam toen in aanvaring met de Kamer over reformatorische scholen zoals het Van Lodenstein College. Die school weigert leerlingen als hun ouders geen ‘identiteitsverklaring’ ondertekenen. Meerdere partijen zijn hier verontwaardigd over en willen dat scholen daarmee stoppen. Slob zegt een motie die daartoe oproept niet te kunnen uitvoeren, omdat het een grondwetswijziging vraagt.

De minister reageerde dinsdag en zei dat hij niet vindt dat scholen een verklaring moeten vragen van ouders waarin staat dat zij afstand nemen van homoseksualiteit. Hij laat onderzoek doen naar de verklaringen. ‘We gaan kijken of dat zo is.’ Slob wil weten wat er exact in de verklaringen staat die op sommige reformatorische scholen zou worden gevraagd.

Spanning

De minister erkende in het debat dat er ’een spanning’ is tussen verschillende grondrechten, zoals de vrijheid van onderwijs en het verbod op discriminatie. Dinsdag blijft de minister erbij dat iedere leerling veilig uit de kast moet komen, maar dat scholen tegelijkertijd ‘de vrijheid hebben om opvattingen te hebben over relaties tussen mannen en vrouwen’.

‘Dat zijn botsende grondrechten. En ik snap dat daar discussie over is.’ Volgens Slob bestaat er geen ‘hiërarchie’ tussen de verschillende grondrechten.

Volgens Lisa Westerveld (GroenLinks) is het een paradox, zei ze tijdens het debat: ‘ongeremde vrijheid kan leiden tot onvrijheid’. D66-er Paul van Meenen vindt dat er op scholen al gediscrimineerd wordt, nog voordat de leerling al binnen is. ‘Iedereen heeft recht op eigen waarden, maar niet op eigen wetten.’

Verbetering: In een eerdere versie van dit bericht stond dat het Openbaar Ministerie onderzoek deed naar de strafbaarheid van de oorspronkelijke uitspraken van minister Slob. Dat was te stellig. Het OM verklaarde geen mening te hebben, en dat de politie eventuele aangiftes tegen de minister in behandeling zou nemen. Het ging hier dus meer om het uitleggen van een procedure dan dat het OM al aan een onderzoek was begonnen. Dat is gecorrigeerd.

Meer over