Minister Hoekstra (Financiën) begint zijn termijn met flink uitgeven

Uw politieke nieuwsbrief

null Beeld null

Goedemiddag. Het najaar is steevast het seizoen van de begrotingsdebatten. Nadat premier Rutte vorige week de aftrap van zijn derde kabinet heeft gegeven, is deze week de beurt aan minister van Financiën Wopke Hoekstra (CDA). Ontpopt hij zich als technocraat of toch vooral politicus?

Hier zijn uw Dagkoersen. Wilt u deze nieuwsbrief dagelijks in uw mailbox ontvangen? Regel het eenvoudig via volkskrant.nl/dagkoersen.

null Beeld null

DEBAT VAN DE WEEK
Financiële beschouwingen

Welk type minister van Financiën is CDA'er Wopke Hoekstra? Dat ontdekken we woensdag en donderdag tijdens de Algemene Financiële Beschouwingen. Net als de Algemene Politieke Beschouwingen moesten de financiële beschouwingen wachten tot het debat over de regeringsverklaring, dat vorige week plaastvond.

Woensdag is eerst de beurt aan de financiële specialisten van alle fracties om zich te buigen over de begroting van volgend jaar. Die is grotendeels door het vorige kabinet gemaakt, dus waarschijnlijk zal het debat vooral gaan over het voorgenomen financiële beleid van Rutte III gedurende de hele kabinetsperiode. Donderdag reageert oud-senator, schrijver van het CDA-program en ex-McKinseywerknemer, minister Hoekstra.

Neemt hij de gedaante aan van een politicus of van een financieel techneut? Zijn voorgangers waren raspoliticus Jeroen Dijsselbloem (PvdA) en de als staatssecretaris doorgeschoven Jan Kees de Jager (CDA). Zij begonnen hun periodes sterk op de financiële zaak gericht en werden gaandeweg steeds politieker. Vooral in hun beider demissionaire periodes. Verschil met Hoekstra is dat beiden enorme bezuinigingen voor hun rekening namen. Samen circa 50 miljard euro.

'De positie van Hoekstra is tegengesteld', analyseert verslaggever Robert Giebels. 'Hij gaat het geld er met bakken uitgooien. Aan het eind van de rit in 2021 heeft hij 14 miljard meer uitgegeven dan er aan belastingen is binnengekomen.' Oftewel: 'Leef nu, betaal later.'

Zo blijkt ook uit Hoekstra's Startnota die het financiële beleid voor de komende vier jaar uitstippelt. De Raad van State levert stevige kritiek op die uitgeefdrift. Hoekstra is veel te optimistisch over de economische groei, schrijft de belangrijkste kabinetsadviseur. De kans op tegenvallers is groot. Nog een opmerking van de Raad van State waar het deze week over zal gaan - afgezien van de afschaffing van de dividendbelasting, de btw-verhoging en de 'aflosboete' - is dat na 2021 een lastenverzwaring optreedt 'oplopend tot circa 7 miljard euro op lange termijn'.

CDA'er Wopke Hoekstra. Beeld null
CDA'er Wopke Hoekstra.

GESPREK VAN DE DAG
Zedendelinquent trekt aandacht

Er zijn Kamervragen gesteld en er is de roep om een debat over de acties van kindermisbruiker Robert M. Hij zocht op slinkse wijze contact met de ouders van zijn slachtoffers en met de media. Hij stuurde een handgeschreven spijtbetuiging aan advocaat Korver, die meerdere getroffen gezinnen bijstaat, en aan 'Advocatenkantoor V&K' (oftewel de Volkskrant). M. mag alleen corresponderen met advocaten, maar slaagde er op deze manier in toch een journalist te bereiken.

De Volkskrant kon M. zelfs bezoeken in de gevangenis, maar besloot het interview noch zijn brief te publiceren omdat meerdere ouders er op tegen waren. Wel schreef de krant een artikel (+) over het verwerkingsproces en wat zo'n brief teweegbrengt bij getroffen families. Ouders van twee misbruikte kinderen reageren: 'Zijn 'spijtbrief' maakt het erger, heeft een tegengesteld effect. Weer komt hij onze levens binnen.'

De Kamer wil een debat met minister Dekker (Rechtsbescherming). Vragen die leven: hoe kon het gebeuren dat deze man, die tussen 2007 en 2010 67 baby's en peuters misbruikte, contact kon leggen met media? En dat hij de ouders kon lastigvallen met een brief? Minister Dekker schreef zaterdag al dat M.'s bezoekers en zijn post voortaan strenger worden gescreend.

Het dilemma waar de krant mee worstelde - hoe om te gaan met een verkrachter die aandacht wil - geldt ook voor het parlement. Hoofdredacteur Remarque legt in dit artikel uit welke keuzes de Volkskrant maakte. Hoe de Kamer met M. omgaat, moet blijken in het debat.

Ministers Sander Dekker (Rechtsbescherming) en Grapperhaus (Justitie) in de Tweede Kamer. Beeld null
Ministers Sander Dekker (Rechtsbescherming) en Grapperhaus (Justitie) in de Tweede Kamer.

Dagkoersen is de politieke nieuwsbrief van de Volkskrant. Wilt u deze per mail ontvangen? Meld u hier aan: volkskrant.nl/dagkoersen. Tips of opmerkingen? Mail naar haag@volkskrant.nl.

Meer over