Nieuws

Minister Blok: nieuwe aardbeving geen reden voor snellere afbouw gaswinning

De aardbeving die maandagnacht plaatsvond in het Groningse dorp Garrelsweer leidt niet tot een snellere afbouw van gaswinning in de provincie. Dat meldde demissionair minister Stef Blok (Economische Zaken en Klimaat) dinsdag aan de Kamer.

Nienke Groenewoud
Een bewoonster van Westerwijtwerd wijst schade aan die is ontstaan door een aardbeving met een kracht van 3.4 in het voorjaar van 2019. Beeld ANP
Een bewoonster van Westerwijtwerd wijst schade aan die is ontstaan door een aardbeving met een kracht van 3.4 in het voorjaar van 2019.Beeld ANP

De aardbeving van maandagnacht had een kracht van 3,2 op de schaal van Richter en is daarmee een van de zwaarste aardbevingen die de provincie de laatste tijd hebben getroffen.

Naar aanleiding van de beving riep Kamerlid Sandra Beckerman (SP) demissionair minister Blok dinsdagmiddag in de Kamer op het matje. ‘Gedupeerden zijn alle hoop kwijt dat er wordt geluisterd. Zij vinden dat de manier waarop het kabinet met hen omgaat veel meer schade aanricht dan de aardbevingen zelf.’

Volgens minister Blok gaat de afbouw van de gaswinning ‘zo snel mogelijk naar nul’. Hoe snel dat gaat, is nog maar de vraag. Vorige week schreef Blok in een brief aan de Kamer dat de gaswinning in 2022 mogelijk juist moet worden opgeschroefd, terwijl het het plan was om de gaskraan in 2022 dicht te draaien.

De eventuele productieverhoging is het gevolg van een dreigend tekort aan laagcalorisch gas, het type aardgas dat in Nederlandse huizen wordt gebruikt voor verwarming en koken. In Groningen wordt een stikstoffabriek gebouwd die hoogcalorisch importgas om kan zetten naar laagcalorisch gas, maar vanwege de coronapandemie is de bouw bijna zes maanden vertraagd. De fabriek zou dus niet eerder dan augustus 2022 de taak van het gasveld over kunnen nemen.

‘Het is nu eenmaal realiteit dat de huizen en bedrijven in Nederland afhankelijk zijn van dat gas. Dat vergt dus een overgangsperiode met een heel pakket aan maatregelen zoals de stikstoffabriek’, aldus Blok.

Tot die tijd ligt de prioriteit volgens de minister bij het versterken van de woningen in Groningen. ‘Een snelle afbouw zorgt niet meteen voor minder bevingen. Dat kan nog jaren duren. Daarom is het van groot belang dat we kijken naar de versterking en de afhandeling van de schade.’

Die afhandeling verloopt alsnog zeer moeizaam. Het versterken van de woningen komt langzaam op gang. Dinsdagochtend schreef demissionair minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) aan de Kamer dat nog 27 duizend huizen moeten worden onderzocht. Het kabinet verwacht dat daarvan 13.700 panden moeten worden versterkt. Bewoners moeten daarover uiterlijk in 2023 duidelijkheid krijgen.

Meer over