MINIMAWINKEL?

De gemeente Heerlen wil een winkel voor minima openen, waar mensen met een uitkering levensmiddelen kunnen kopen die de houdbaarheidsdatum naderen....

René Tijsterman, bakker te Rijnsburg: 'Bij mij komt er twee keer per week een varkensboer langs om het overgebleven brood op te halen. Daar krijg ik niks voor. Ik ben blij dat ik het kwijt ben. Mijn overproductie is ongeveer 15 procent. Dat komt, als ''meesterbakker'' lever ik een bepaalde kwaliteit. Als er iemand om zes uur 's avonds de winkel binnenkomt, kan hij alles nog dagvers kopen. Voor oud brood moet zo iemand bij de supermarkt zijn. Daar is het brood namelijk altijd een dag oud.'

Marieke Henselmans, schrijfster van Consuminderen met kinderen: 'Een aparte winkel zou ik nooit beginnen. Door zo'n poort durft niemand naar binnen. Trouwens, in alle supermarkten kun je die zogenaamd oude levensmiddelen ook kopen. En dat doen heus niet alleen de minima, maar ook de mensen die zich niet willen laten opjagen. Het is toch onbestaanbaar dat kostelijk vlees een dag later al niets meer waard is? Dat zou je in een derdewereldland moeten vertellen. Dat vlees koop ik voor de halve prijs. Even aanbraden en dan kan het zo de vriezer in. Ongezond? Welnee. Mijn kinderen zijn nooit ziek. We moeten gewoon af van dat méér, méér, méér.'

Elly van der Heide van de Nederlandse Vereniging van Diëtisten: 'Persoonlijk koop ik weleens vlees waarvan de houdbaarheidsdatum dichtbij is. Dat geeft niks, want het voldoet aan de criteria van de industrie en van de Warenwet. Dus op het gebied van bacteriën maak ik me geen zorgen. Wel vind ik vers lekkerder.'

Patricia Schutte van de Voedingsbond: 'Wij onderscheiden twee eenheden. Ten eerste is er de tht-datum. Dat is de tenminste-houdbaar-tot-datum. Die zegt tot wanneer iets onder bepaalde bewaarcondities houdbaar blijft. In dat geval garandeert de fabrikant tot die dag de kwaliteit van het product. Dat wil niet zeggen dat koekjes na die datum niet meer eetbaar zijn. Ze zullen alleen niet meer zo knapperig zijn.

Daarnaast is er de tgt-datum, de te-gebruiken-tot-datum. Als die is gepasseerd, kun je het product beter niet meer eten. Bonen in blik, of sambal hebben een lange houdbaarheid. Daar hoeft geen expliciete datum op te staan. Jaar en maand zijn dan voldoende. Maar het is natuurlijk niet zo dat wat op 31 december 2000 nog goed is, op 1 januari 20001 moet worden weggegooid.'

Een asssistent-bedrijfsleider van een Albert-Heijnfiliaal in een welvarende gemeente: 'Ik mag eigenlijk geen antwoord geven, maar ik kan u rustig zeggen dat er niks wordt weggegooid. Als u hier in de vuilcontainer kijkt, vindt u hoogstens een pot jam die is stukgevallen. Op zaterdagmiddag wordt het inderdaad drukker in de winkel, als de vleeswaren worden afgeprijsd. Wij gaan er namelijk vanuit dat je beter iets voor de helft of nog minder kunt verkopen, dan het te vernietigen. Vernietigen kost geld. Maar ik houd nu op met praten. Trouwens, als u de winkelhelpdesk in Zaandam belt, zullen ze u hetzelfde vertellen.'

De winkelhelpdesk van AH: 'Het is niet de bedoeling dat iedereen zomaar de winkelhelpdesk belt. En zeker u niet, want u bent journalist. Bel maar met het hoofdkantoor.'

Eric Muller van het hoofdkantoor in Zaandam: 'Wij houden in onze filialen nauwelijks iets over, omdat we kleine voorraden hanteren. Wat er desondanks overblijft, gaat goedkoop alsnog de winkel uit. Eh, via de klanten. De rest verdwijnt niet in de kieperbak, maar ondergaat een verwerkingsproces. Dat wil zeggen: het gaat terug naar de distributiecentra, waar het verder wordt verwerkt. U moet dan denken aan veevoer.'

Jan de Wit, Tweede-Kamerlid namens de SP: 'Een onsmakelijk initiatief. Ik heb er vragen over gesteld aan de ministers Borst en De Vries. Schandalig dat minima worden verleid dubieus voedsel te kopen. Dat is slecht voor de volksgezondheid en werkt bovendien stigmatiserend. In Aken, het voorbeeld van Heerlen, staan lange rijen voor die winkel. Maar als er voor honderd mensen tien broden te verdelen zijn, ontstaat er ruzie. Dat is mensonterend. Laat Heerlen, als het de minima wil helpen, de bijzondere bijstand gebruiken. Die is daarvoor bedoeld.'

Michel Nergolis, verkoper daklozenkrant Z voor de ingang van de Bijenkorf in Amsterdam: 'Ik mag hier best naar binnen, want de bewakers zijn mijn vrienden, maar ik koop mijn eten bij Dirk van den Broek en Edah. Dat zijn de goedkoopste winkels. Helemaal op zaterdagmiddag. Met een aparte winkel voor ons zou ik geen problemen hebben, want ik hoef me nergens voor te schamen. Ik was vroeger correspondent voor Amerikaanse kranten. Ik ben overal geweest: Vietnam, Cambodja, Afghanistan, Iran, Irak. Nu sta ik hier, maar ik kom er wel weer bovenop.'

Meer over