Minimaal 27 jaar cel voor veroordeelde Lockerbie

De Libiër Abdel Basset al-Megrahi heeft maandag in Glasgow te horen gekregen dat hij minimaal 27 jaar in een Schotse cel moet zitten....

ANP

De inmiddels 51-jarige Libiër werd eind januari 2001 tot levenslang veroordeeld wegens het plegen van een bomaanslag op een Amerikaans verkeersvliegtuig in december 1988. De ontplofte jumbojet stortte neer op het Schotse plaatsje Lockerbie. Het bloedbad kostte 270 mensen het leven.

Al-Megrahi zit in de Barlinnie gevangenis in Glasgow en werd naar een rechtbank gereden waar drie magistraten bepaalden hoe lang hij moet vastzitten voor hij om vervroegde invrijheidstelling kan verzoeken.

De rechters moesten dat minimum vaststellen op grond van eind 2001 in het Schotse recht opgenomen bepalingen van de Europese Conventie voor de Mensenrechten. Die stellen dat de veroordeelde moet weten hoe lang het 'strafgedeelte' duurt waarin hij niet vervroegd kan worden vrijgelaten en wanneer hij vervolgens om zijn voorwaardelijke vrijheid kan vragen.

De drie magistraten die al-Megrahi's minimumstraf bepaalden, zijn dezelfde die hem in 2001 veroordeelden in het Schotse hof bij Soesterberg. Dat was speciaal gebouwd als gevolg van jarenlang diplomatiek touwtrekken en sancties tegen Libië rond de beschuldigingen dat Libië verantwoordelijk was voor de bomaanslag op de PanAm jumbo.

Uiteindelijk stemde Libië toe in berechting van twee verdachten op neutraal gebied, Nederland, door een Schotse rechtbank. De twee zouden Libische geheim agenten zijn geweest. Een beklaagde, al-Amin Fhimah, werd vrijgesproken.

Het Schotse hof werd bekend onder de naam Kamp Zeist en was tijdens het Lockerbie-proces Schots grondgebied. Daarna werd de grond en de deels nieuwe gebouwen weer Nederland en kwamen in gebruik van justitie.

Meer over