Minibrouwer Olm blijft niet overeind tegenover Heineken

De kleine uitdager van bierbedrijf Heineken heeft het gevecht met de grote Nederlandse brouwerij verloren. Na een reeks van juridische gevechten met Heineken is Olm Brouwerijen gisteren failliet verklaard.

LISA SPIT

AMSTERDAM - Olm had zelf om het faillissement gevraagd. De strijd tegen concurrent Heineken, die Olm betichtte van vals spel, is de kleine bierbrouwerij in Weesp fataal geworden. Na de rechtszaak die Heineken deze zomer tegen Olm aanspande werd het bedrijf gisteren failliet verklaard. Waar directeur Mark Schneider (43) eerder nog zei: 'Ik beloof Heineken één ding: ze krijgen Olm niet weg', noemde hij de strijd tegen de biergigant nu: 'niet te winnen'.

Mark Schneider richtte Olm op in 2003. Daarvoor werkte hij als vertegenwoordiger voor Heineken. Schneider moest opboksen tegen grote brouwerijen als Grolsch, Bavaria en zijn oude werkgever, en wist als geen ander dat zij tal van instrumenten hebben om afnemers lange tijd exclusief aan zich te binden.

Het merk Olm richtte zich voornamelijk op de horeca en wilde een goedkoop alternatief zijn voor de grote biermerken. Naar eigen zeggen heeft Schneider de biermarkt onderschat; hij noemt de markt een oligopolie. Toch verkocht hij zijn drie soorten Olm-bier, die werden gebrouwen in Duitsland, aan verschillende supermarktketens en ongeveer 200 horecagelegenheden.

Anderhalf jaar geleden troffen Heineken en Olm elkaar voor het eerst voor de rechter. Heineken was van mening dat het etiket op de Olm-flesjes te veel lijkt op het eigen etiket en eiste dat Olm alle flesjes terughaalde uit de supermarkten. Het kwam tot een schikking en Olm paste de 'Heinekenlook' aan.

De strijd was hiermee nog niet beslecht en deze zomer kwam Heineken (146 miljoen hectoliter in 2010) met een ernstigere aantijging aan het adres van Olm. De kleine brouwer (35 duizend hectoliter in 2010) zou zijn bier verkopen als Heineken- bier en Heineken-fusten hervullen.

De rechtbank in Amsterdam besloot in augustus dat Olm daarmee onmiddellijk moest stoppen. Olm moest alle Heineken- fusten teruggeven. Deze zaak deed de minibrouwer de das om. Volgens Schneider kon het bedrijf zijn schuldeisers niet meer betalen en zat er niets anders op dan faillissement aan te vragen.

Heineken zegt het jammer te vinden dat de concurrent failliet is gegaan, zegt een woordvoerder. Hij benadrukt dat het alleen ageerde tegen dat deel van de bedrijfsvoering waardoor het bedrijf getroffen werd. 'Het is een trieste aangelegenheid en heel vervelend voor het personeel.'

Door het faillissement raken 9 medewerkers hun baan kwijt.

undefined

Meer over