Miniatuur uit een finalewedstrijd

Het Witte Huis in Amsterdam is het speelhonk van Hok, UsUil, ABK, BcRuit en Bof. Vereniging Het Witte Huis neemt zelf met drie viertallen deel aan de nationale competitie. Het eerste team veroverde onlangs de landstitel. Het tweede viertal wordt wel aangeduid als Het Witte Huis Jeugd Team (junioren en verse ex-junioren) en komt ook uit in de Meesterklasse. De meespelende sponsors Max Abram en Herman Drenkelford handhaafden zich met Het Witte Huis-3 in de Eerste Divisie, één afdeling onder de Meesterklasse.

Stichting Het Witte Huis is hoofdsponsor van de White House Junior Internationals, van 25 t/m 30 maart, met landenteams uit twintig landen. Ook organiseert Het Witte Huis samen met de NBB jaarlijks het topcircuit. Na vier voorrondes speelden de zestien beste paren de finale, vanzelfsprekend met als speellocatie het Witte Huis. De jeugd floreert telkens opnieuw in dit evenement. Berend van den Bos en Joris van Lankveld opereerden ijzersterk en noteerden de vijfde juniorenzege in de afgelopen zes jaar.

Spraakmakende gebeurtenissen op het wilde spel in diagram 1.

Zie diagram 1

westnoordoostzuid

--1¿2SA

4¿5¿5¿pas

6¿7¿dblpas

paspas--

2SA door zuid was een tweekleurenspel in harten en ruiten. Noord geloofde niet dat er in ruiten een verdedigende slag tegen 6¿ was en nam een goedkope verzekering in 7¿. Bij oost verscheen ¿H als uitkomst voor één down.

westnoordoostzuid

--1¿1¿

2SA6¿dblpas

6¿7¿paspas

dblpaspaspas

Hier gaf zuid de voorkeur aan een 1¿-volgbod en liet de harten buiten beschouwing. West toonde met 2SA gevolgd door 6¿ (oost corrigeert naar 6¿) zowel harten als schoppen.

Noord redde eerst van te voren met 6¿ en wenste ook geen risico nemen tegen klein slem. Nu was zuid leider in 7¿ en stond west voor de keuze welke aas op tafel te leggen. Hij koos voor ¿A met een rampzalig gevolg. De leider troefde in de dummy, trok de troeven, sneed op ¿H en incasseerde ¿A. Met ¿B10 in noord troefde hij bij oost ¿H er uit. Op een hoge klaveren in de dummy verdween de singleton schoppen van zuid en +1630.

In diagram 2 een fraai miniatuur uit de finale van het topcircuit van de hand van Jan Jansma.

Zie diagram 2

westnoordoostzuid

1SApas2¿4¿

dblpaspaspas

West kwam tegen 4¿ uit met ¿A en vervolgde harten, ¿10, ¿B, getroefd in zuid. ¿H hield en ¿V was voor ¿A in west die met ¿V van slag ging. Op ¿H verdween een ruiten uit zuid. De leider troefde een klaveren met ¿2 en trok met ¿B10 de troeven. Een kleine ruiten uit zuid en op dat moment bleek de enorme waarde van ¿10 in de dummy. West won de slag met ¿V, had alleen ruiten over en moest in de ¿AB van de leider spelen. West miste in de tweede slag een kans.

Gaat hij met ¿8 of met ¿V van slag, dan komt de leider een entree naar de dummy tekort om en een klaveren en een harten te troeven. In het eindspel heeft west, aan slag met ¿V, dan een klaveren of een harten over als exitkaart. De meeste andere noord-zuid paren boden overigens ook 4¿ en maakten dat eveneens. Maar dat was na de uitkomst met ¿H een fluitje van een cent.

undefined

Meer over