Mini-cd past in luciferdoosje

Philips heeft afspeelapparatuur ontwikkeld ter grootte van een luciferdoosje, bedoeld voor zeer kleine cd's. Het apparaat zou kunnen worden toegepast in digitale camera's, mobiele telefoons en draagbare internetspeeltjes....

De discdrive maakt gebruik van schijfjes met een diameter van 3 centimeter, vier maal zo klein als normale optische cd's. Er past één gigabyte aan informatie op, bijna anderhalf keer zoveel als op een huidige cd-rom. Samen betekent dat een meer dan twintig keer zo hoge informatiedichtheid.

Die verhoging is mogelijk dankzij toepassing van blauw laserlicht, dat een kortere golflengte heeft dan het gebruikelijke rode laserlicht. Daardoor kan de informatie nauwkeuriger worden gebrand en gelezen.

Verder is de afstand tussen de cd en de lens, die de laser richt, met vijf millimeter teruggebracht tot zevenenhalve millimeter. Dat was mede mogelijk door gebruik van plastic in plaats van een glazen lens. Glas heeft voor bevestiging meer ruimte nodig.

Het demonstratiemodel van Philips toont overigens alleen de werking van het optische systeem aan. De bijbehorende electronica is nog niet zo klein gekregen dat die ook in het doosje past, en moet vooralsnog via een snoertje van buiten komen.

Meer over