'Minderheden en vrouwen minder veilig in Pakistan'

Met 433 doodvonnissen, vervolging van religieuze minderheden en wijdverspreid geweld tegen vrouwen is de mensenrechtensituatie in Pakistan het afgelopen jaar verslechterd....

'Wat er ontbreekt is dat de staat kwetsbare groepen in de samenleving ook maar enige bescherming biedt', zei Asma Jehangir dinsdag bij de presentatie van het rapport. Zij wees op de voortdurende discriminatie van minderheden en vrouwen.

In de provincie Punjab alleen al zijn vorig jaar 888 vrouwen vermoord, van wie de meesten door echtgenoot, broer of ander familielid. Vrouwen worden bijvoorbeeld vermoord omdat zij met een ander trouwen dan degene die haar ouders hebben uitgezocht.

In het rapport wordt ook bezorgdheid uitgesproken over een wijziging van de grondwet die beoogt een geheel islamitisch rechtssysteem in te voeren in Pakistan. De commissie vreest voor Taliban-achtige toestanden. In het buurland Afghanistan is de bewegingsvrijheid van vrouwen ernstig beknot. De grondwetswijziging moet nog goedgekeurd worden door de senaat. Maar volgens de mensenrechtencommissie is het geweld tegen vrouwen toegenomen nadat de wijziging was aangenomen door het parlement.

Asma Jehangir bekritiseerde ook de pogingen van de regering van premier Nawaz Sharif snelrecht in te voeren. Ze doelde op de militaire rechtbanken die vorig jaar zijn opgezet in de zuidelijke stad Karachi, waar meer dan achthonderd doden vielen door etnisch en sektarisch geweld. Het hooggerechtshof heeft deze rechtbanken onwettig verklaard.

Een religieuze minderheid die het zwaar te verduren heeft, zijn de Ahmedi's. Zij beschouwen zichzelf als moslims maar mogen zich volgens de wet zo niet noemen. Honderden Ahmedi's zitten gevangen of worden vervolgd wegens godslastering.

Meer over