Minder werk voor uitzendkrachten

De werkgelegenheid voor uitzendkrachten blijft dalen. Juli was de negentiende maand op rij dat zij minder uren werkten. Geen goed teken, want de uitzendbranche wordt gezien als de barometer van de economie.

VAN ONZE VERSLAGGEVER JARL VAN DER PLOEG

AMSTERDAM - 'Als het goed gaat met de economie, is dat meestal als eerste te zien aan de cijfers van de uitzendsector', zegt Hans van den Berg van de Algemene Bond Uitzendondernemingen (ABU). 'Zodra de markt aantrekt, overwegen bedrijven weer extra personeel aan te nemen. Omdat ze zo min mogelijk risico willen lopen, kiezen ze dan in eerste instantie voor flexibiliteit.'

Als het daarentegen economisch slecht gaat, zijn de eerste werknemers die eruit moeten uitzendkrachten. Van den Berg: 'Op die manier proberen werkgevers hun vaste kern zo lang mogelijk intact te houden.' Het stemt dus pessimistisch dat de werkgelegenheid voor uitzendkrachten al sinds januari vorig jaar afneemt.

Dat die daling aanhoudt, blijkt uit cijfers die de ABU dinsdag heeft gepubliceerd. Het aantal uren dat uitzendkrachten hebben gewerkt, nam vorige maand met 5 procent af ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Ook de totale omzet van uitzendbedrijven kromp met 2 procent.

De daling geldt voor alle sectoren. Zo was er voor tijdelijke krachten bij administratieve bedrijven 4 procent minder werk dan een jaar eerder. Datzelfde percentage gold voor bedrijven in de industrie. In de technische sector nam het werk voor uitzendpersoneel met 7 procent af. In de medische sector was de afname met 35 procent het grootst, maar dat komt vooral doordat de btw die over uitzendkrachten wordt betaald, niet langer aftrekbaar is. Daarom werken steeds meer bedrijven met zzp'ers die een tijdelijk of een nul-urencontract krijgen.

'Aan de hand van deze ABU-cijfers kunnen we vandaag niet zeggen dat er morgen een verbetering zal zijn', zegt Bert de Groot, hoogleraar Governance en Strategisch Investeringsbeleid in Rotterdam. 'Maar ik verwacht wel dat dit heel binnenkort omslaat.'

De Groot stelt dat de uitzendmarkt doorgaans een half jaar voorloopt op de economie. Zo was er in 2010 en 2011 sprake van een klein economisch herstel dat inderdaad werd voorafgegaan door een periode waarin de werkgelegenheid voor uitzendkrachten erop vooruitging. Omdat hij een verbetering in de uitzendbranche voorziet, verwacht De Groot voor het vierde kwartaal van dit jaar op een economisch herstel van 0,6 procent.

Over de groei op de uitzendmarkt zegt hij: 'Het is een beetje alsof je een schip de haven ziet binnenkomen, maar nog niet precies weet wanneer het gaat aanleggen. Maar dat het schip al in de haven ligt, is wat mij betreft zeker. Het wordt dus snel beter.'

undefined

Meer over