Minder probleemwijken in Rotterdam

Het aantal probleemwijken in Rotterdam is in het afgelopen jaar gedaald van zeven naar vijf. Ook kent Rotterdam minder sociaal kwetsbare wijken dan vorig jaar: 22 tegen 25. Dat blijkt uit de Sociale Index die verantwoordelijk wethouder Jantine Kriens (PvdA) maandag aan de gemeenteraad heeft gestuurd.

Bloemhof, Feijenoord, Tarwewijk, Afrikaanderwijk en Pendrecht gelden in de jongste index als de wijken met de grootste sociale problemen. Hillesluis en Carnisse stonden vorig jaar ook nog in dat rijtje, maar hebben inmiddels het stempel ‘sociaal zwak’ gekregen.

Met de Sociale Index test Rotterdam de 64 wijken op opleidingsniveau, leefomgeving, sociale binding in de buurt en de participatie van de bewoners op het gebied van werk, school en sociaal-culturele activiteiten als sport of vrijwilligerswerk. Het is de tweede ‘editie’ van de index.

Meningen

De Sociale Index is voor 30 procent opgebouwd uit feitelijke gegevens en voor 70 procent uit meningen van bewoners. Rotterdam wil met het meetinstrument niet alleen aanwijzen welke wijken er goed of slecht voor staan, maar de monitor moet ook opmerken wat de sterke en zwakke punten in een bepaald woongebied zijn. De index geeft bijvoorbeeld aan hoe het staat met het opleidingsniveau, de taalbeheersing, het inkomen en de gezondheid van de bewoners van een wijk.

Naast een Sociale Index kent de Maasstad ook een Veiligheidsindex. Daaruit bleek onlangs dat Rotterdam in het afgelopen jaar iets onveiliger is geworden.

Meer over