Update

Minder natuurschade door Veluwebrand dan gedacht

Niet ruim 500, maar ruim 300 hectare natuur is gisteren op de Veluwe verbrand. Volgens de brandweer bleek dat na een nadere inspectie van het gebied dat gisteren getroffen werd door een forse natuurbrand.

null Beeld anp
Beeld anp

Een dag na de grote brand is het Nationale Park Hoge Veluwe weer bereikbaar. Twee van de drie ingangen zijn weer open, de poort bij Schaarsbergen blijft gesloten. Ook het Kröller-Müller Museum, dat gisteren nog 300 schilderijen in veiligheid moest brengen, doet zoals gebruikelijk op Tweede Paasdag om 10.00 uur zijn deuren open.

Lastig te bestrijden
De brand, die lastig te bestrijden bleek te zijn, is gisterochtend door nog onbekende oorzaak ontstaan. Het duurde tot bijna 20:00 uur 's avonds voordat de honderden brandweerlieden de vlammen onder controle hadden. Tegen 21.00 uur werd het sein brand meester gegeven.

De brand werd aangewakkerd door de harde wind. Bovendien is de begroeiing op de Veluwe droog door het warme en droge voorjaar. Sommige plaatsen waren lastig bereikbaar voor het zware materieel van de brandweer. Een gespecialiseerd team van de brandweer Dedemsvaart ging daarom met zogenoemde waterrugzakken de strijd aan met de brandhaarden.

Wandelaars en fietsers geëvacueerd
Omdat het vuur zich snel verspreidde werd het natuurgebied afgesloten voor het publiek. Er volgde een evacuatie van alle bezoekers. Medewerkers van het Nationale Park De Hoge Veluwe gingen het 5400 hectare grote gebied in om de naar schatting 2000 wandelaars en fietsers buiten de hekken te begeleiden. Ook het Kröller-Müller Museum ging dicht, evenals het Museum Deelen.

Het was juist een erg drukke dag. Eerste Paasdag is doorgaans een van de drukste dagen van het jaar, met gemiddeld zo'n 5000 bezoekers die komen wandelen en fietsen.

Schilderijen verplaatst
Het Kröller-Müller Museum verplaatste zijn kunstcollectie zondagmiddag naar een brandvrij depot in het museum. De werken in de beeldentuin bleven staan. Museummedewerkers haalden zo'n 300 kunstwerken, waaronder een grote collectie werken van Vincent van Gogh, van de wanden. 'We zien het als een goed verlopen oefening', zei een woordvoerder. De vlammen naderden de kunstinstelling tot 1,5 kilometer. Nadat de wind was gedraaid, week het gevaar.

De bestrijding van de natuurbrand werd uitgevoerd door ongeveer 300 brandweermensen van een groot aantal korpsen. Zo'n 40 brandweerauto's en andere rollend materieel werden ingezet. Defensie stuurde twee blushelikopters.

Bebouwing is niet bedreigd door de brand. Wel werd de N310 van Otterlo naar Arnhem uit voorzorg afgesloten.

De oorzaak van de brand is nog niet bekend. De politie heeft geen aanwijzingen dat er brandstichting in het spel is. De natuurbrand is een van de grootste van de afgelopen decennia in Gelderland. In 1976 ging meer dan 400 hectare heide en bos in vlammen op.

null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld ANP
Beeld ANP
null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld Victor Schildkamp
Beeld Victor Schildkamp
null Beeld epa
Beeld epa
null Beeld anp
Beeld anp
Meer over