Minder mensen in bijstand

Het aantal mensen dat afhankelijk is van een bijstandsuitkering, neemt nog steeds af. Eind september 2000 waren het er 8 procent minder dan een jaar eerder, zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS)....

Daartegenover staat een stijging van het aantal uitkeringen vanwege arbeidsongeschiktheid. Het aantal mensen met een WAO-uitkering nam in 2000 met 2,5 procent toe tot 949 duizend. Ruim eenderde van hen had last van psychische klachten. Bij mensen onder de 45 jaar is dit bijna de helft. Het zijn nog steeds vooral vrouwen die in de WAO belanden. Het aantal mannen met een WAO-uitkering bleef constant.

Door de florerende economie kunnen mensen makkelijker een baan vinden, denkt het CBS. Ook de sollicitatieplicht die geldt voor mensen die bijstand ontvangen, maakt werken interessanter.

Van de mensen met een bijstandsuitkering zit 80 procent al langer dan een jaar in de bijstand. Het afgelopen jaar hebben meer mannen dan vrouwen de bijstand verlaten. Vrouwen zijn daardoor nog steeds in de meerderheid.

Meer over