Minder juweliers beroofd, politie krijgt vaker tips

Het aantal overvallen op juweliers is voor het eerst in jaren gedaald. In de eerste zes maanden van 2012 werden 28 juweliers het slachtoffer van een overval. In diezelfde periode in 2011 waren dat er nog twee keer zoveel. Volgens de politie is de daling mede te danken aan de maatschappelijke onrust die ontstond na de roofmoord op de Haagse juwelier Ruud Stratmann.

VAN ONZE VERSLAGGEEFSTER ELSBETH STOKER

DEN HAAG - Zodra mensen iets vermoeden, bellen ze nu de politie, aldus een woordvoerder van de Raad van Korpschefs. 'Ze pikken het niet meer.'

Eind april schoten de 19-jarige Ziya B. en Sandro G. de juwelier dood tijdens een beroving. B. werd enkele dagen later aangehouden in de Haagse Schilderswijk, nadat hun namen en foto's van de beroving waren verspreid door de politie. Sandro G., die naar Georgië was gevlucht, gaf zich kort daarna aan.

Op de Georgische televisie bekende hij de juwelier te hebben doodgeschoten. Bij de Nederlandse politie heeft hij nog geen bekentenis afgelegd, bleek woensdag tijdens de eerste openbare zitting. Bovendien bleek dat - voor zover het Openbaar Ministerie weet - de jongens geen buit hebben gemaakt tijdens de overval.

G. was niet aanwezig tijdens deze pro-formazitting. Ziya B. luisterde de beschuldigingen wel onbewogen aan. Er was ook een derde verdachte aanwezig. De 21-jarige Lasha G. zou de 'driver' zijn geweest van de vluchtauto, een zilverkleurige Renault Laguna. 'Ik weet niet waarom ik in de gevangenis zit', verklaarde de illegale Georgiër aan de rechter.

Lasha G. ontkent betrokken te zijn geweest bij de overval. Althans: voor zover hij zich herinnert. In april gebruikte hij veel drugs, aldus zijn advocaat. 'Als hij er al iets mee te maken zou hebben als chauffeur, dan wist hij niet wat Ziya en Sandro van plan waren.'

Het Openbaar Ministerie denkt daar anders over. Onder andere uit een afgeluisterd gesprek van Sandro en Lasha in een arrestantenbus maakt de officier van justitie op dat hij wel op de hoogte was.

Volgens de politie melden zich mede dankzij deze zaak steeds vaker mensen die iets verdachts zien, op de hoogte zijn van overvalplannen of achteraf tips hebben. 'Regelmatig houden wij na een tip mensen aan die zich verdacht gedragen in de buurt van een bedrijf en die een wapen en een muts bij zich hebben', aldus een woordvoerder.

De afgelopen jaren steeg het aantal overvallen op juweliers. In 2009 werden 67 juweliers het slachtoffer van criminelen, in 2011 waren dat er 86. 'Deze trend is nu doorbroken', aldus de woordvoerder. Het totaal aantal overvallen daalt al langer. In 2009 werden er 2.898 overvallen gepleegd, in 2011 waren dat er 2.272.

undefined

Meer over