Minder gevangenisstraf voor Bernard Tapie

De onvoorwaardelijke gevangenisstraf van Bernard Tapie is teruggebracht van een jaar naar acht maanden. Dat besloot het hof van appèl in de Noordfranse plaats Douai dinsdag in hoger beroep....

AFP

DOUAI

Op 15 mei was de oud-voorzitter van Olympique Marseille door een rechtbank in Valenciennes veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf waarvan een jaar voorwaardelijk. Gisteren werd ditmaal een straf uitgesproken van opnieuw twee jaar, maar met zestien maanden voorwaardelijk.

Tapie, een 52-jarige ex-miljonair en voormalig minister, werd veroordeeld wegens omkoping van spelers van Valenciennes in 1993 en het beïnvloeden van getuigen. Het doel van de omkoping was dat de spelers van Marseille langer rust zouden krijgen voor de finale van de strijd om de Europa Cup voor landskampioenen tegen AC Milan. Marseille won zowel van Valenciennes als AC Milan met 1-0.

Tapie hoeft niet onmiddellijk de gevangenis in. Hij geniet wegens zijn functie als afgevaardigde in het Europees parlement nog onschendbaarheid. Advocaat Jean Yves Lienard van Tapie kondigde onmiddellijk na het vonnis aan in cassatie te zullen gaan. Dat is de hoogste beroepsmogelijkheid in Frankrijk. Tapie kreeg tevens een boete van circa 6500 gulden. Hij mag gedurende drie jaar geen openbare functies bekleden.

Oud-minister Jacques Mellick werd wegens het verstrekken van een vals alibi voor Tapie veroordeeld tot een jaar voorwaardelijke gevangenisstraf, een boete van 6500 gulden en twee jaar uitsluiting van een openbare functie. Oud-manager Jean-Pierre Bernès kreeg achttien maanden voorwaardelijk en een boete van 5000 gulden.

De straffen van de overige betrokkenen zijn: een jaar voorwaardelijk en een boete van 3500 gulden voor oud-voetballer Jean-Jacques Eydelie van Marseille, zes maanden voorwaardelijk en 1750 gulden boete voor oud-spelers Jorge Burruchaga en Christophe Robert van Valenciennes en drie maanden voorwaardelijk voor echtgenote Marie-Christine van Robert.

Meer over