Minder geld naar Kim Jong-un: EU weert arbeiders uit Noord-Korea

Noord-Koreanen mogen niet langer in de Europese Unie werken, omdat het geld dat zij verdienen kan worden gebruikt voor het kernwapenprogramma van het regime in Pyongyang. Dit is onderdeel van de nieuwe sancties die deze week door de VN-Veiligheidsraad zijn opgelegd.

Sacha Kester
Noord-Koreaanse arbeiders in een fabriek ten zuiden van Pyongyang. Beeld afp
Noord-Koreaanse arbeiders in een fabriek ten zuiden van Pyongyang.Beeld afp

Pyongyang verdient zeker 1 miljard euro per jaar door dwangarbeiders over de hele wereld aan het werk te zetten. Dat gebeurt op grote schaal in Rusland en China, maar ook binnen de Europese Unie - wat zelfs extra aantrekkelijk is omdat daar hogere salarissen worden betaald. De arbeider zelf houdt uiteindelijk tussen de 60 en 140 euro per maand over en de rest van zijn salaris gaat naar de staat. '

Harde cijfers zijn moeilijk te geven, maar hoogleraar Koreastudies Remco Breuker (Universiteit Leiden) schat dat er in de hele EU 'misschien wel 2.000 Noord-Koreanen aan het werk zijn, waarvan het grootste deel in Polen'. In Nederland is het vermoedelijk heel kleinschalig aan de hand geweest in twee restaurants.

Breuker heeft zijn twijfels of de maatregelen door de EU ook worden afgedwongen. 'Dwangarbeid was al verboden in de Europese Unie, maar er werd door de betrokken lidstaten geen actie ondernomen. Ik moet nog zien dat dit verbod wel wordt nageleefd.'

Wetgeving

Ook een reeks andere sancties wordt door de EU omgezet in wetgeving. Zo geldt er een volledig verbod op de uitvoer van onder andere steenkool, ijzer, lood en vis. Daarnaast worden er maatregelen getroffen tegen wapensmokkel, joint ventures met buitenlandse bedrijven en andere mogelijkheden om aan kapitaal te komen. Noord-Korea kreeg van de Veiligheidsraad verder een exportverbod voor textiel opgelegd (het een-na grootste exportproduct van het land), en mag nog maar een beperkt aantal vaten ruwe olie importeren.

De strafmaatregelen volgen op de nucleaire test die het regime op 3 september uitvoerde. De bom, die volgens Pyongyang een waterstofbom was, was zeventien keer krachtiger dan de atoombom die het Japanse Hiroshima in 1945 vernietigde. Dit blijkt uit een analyse van deskundigen van de onderzoeksgroep 38 North van het Amerikaanse US-Korea-instituut.

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un inspecteert een onderdeel van het wapenprogramma. Beeld reuters
De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un inspecteert een onderdeel van het wapenprogramma.Beeld reuters

'As en duisternis'

Noord-Korea heeft donderdag gedreigd nucleaire wapens te gebruiken tegen Japan en de Verenigde Staten vanwege de nieuwe sancties. 'Laten we het Amerikaanse vasteland reduceren tot as en duisternis', aldus het comité dat gaat over de externe betrekkingen van Pyongyang. De vier (grootste) eilanden van Japan zouden 'tot zinken moeten worden gebracht'.

Lees ook:

Het is al lang bekend dat Noord-Koreanen als dwangarbeiders worden afgebeuld in Europa, maar Brussel onderneemt niets. 'Het is echt superfout', zegt Europarlementariër Agnes Jongerius.

Meer over