Minder cacaoboter in chocola mag van Europarlement

De strijd om de echte chocoladereep, die 100 procent cacaoboter bevat, is verloren. Het Europees Parlement stemde donderdag in met het voorstel van de Europese Commissie dat maximaal 5 procent van de cacaoboter mag worden vervangen door andere plantaardige vetten....

Van onze correspondent

STRAATSBURG

Zo moet duidelijk op de verpakking worden vermeld dat ook vervangende vetten zijn verwerkt in de chocola. Ook mogen alleen tropische vetten worden gebruikt. Bovendien zijn bonbons en andere luxe chocola wel van 100 procent chocola.

In de EU wordt al jaren gesteggeld tussen voor- en tegenstanders van zuivere chocola. Zeven lidstaten, waaronder Groot-Brittannië en de Scandinavische landen, staan reeds andere vetten toe. In acht lidstaten, waaronder Nederland, België en Frankrijk, wordt de pure chocola hardnekkig verdedigd.

Aan die onevenwichtigheid op de interne markt wil de Europese Commissie een einde maken. Maar haar voorstel om 5 procent vervangende vetten toe te staan, stuit op groot verzet van de puristen, zowel in de ministerraad als in het parlement. Beide moeten instemmen.

Het debat in het parlement verliep zeer emotioneel. Het lidmaatschap van de fractie speelde nauwelijks een rol: de breuklijnen liepen vooral via de nationaliteiten.

De tegenstanders, onder wie Maartje van Putten (PvdA), wezen op de kwetsbare positie van de cacaoboeren in de Derde Wereld. Landen als Ghana en Ivoorkust zijn voor een groot deel afhankelijk van de cacao-export.

Meer over