Mimi Kok (80): van ambitieuze rasartiest tot krasse knar

Mimi Kok was een 'krasse knar': tot op hoge leeftijd speelde ze mee in toneelvoorstellingen. Tijdens de Gaypride in Amsterdam in 2013 nam ze als 79-jarige nog plaats op een boot van zorginstelling Cordaan. Liggend in een bed speelde ze een cliënt die verzorging kreeg. Dat ze nog zo actief was, bewees ze ook door haar deelname aan realityprogramma Krasse Knarren van Omroep Max in 2012, waarin vijf oudere bekende Nederlanders samen één week in een huis verbleven. Mimi Kok overleed zaterdag aan de gevolgen van een longziekte. Ze werd 80 jaar oud.

null Beeld anp
Beeld anp

Mimi Kok, geboren op 25 januari 1934 in Amsterdam, begon in 1951 te proeven aan het theater toen ze werd uitgeroepen tot Miss Zandvoort. Daardoor werd ze ontdekt door cabaretier Toon Hermans, bij wie ze een tijdje mocht werken. Eind jaren 50 vertrok ze naar de Verenigde Staten. Ze wilde zich verder in het vak bekwamen, vooral op musicalgebied. Het lukte echter niet om in Amerika een ster te worden, waarna ze in een depressie belandde.

Terug in Nederland werkte ze opnieuw als assistente bij Toon Hermans en blies de rasartiest, die niet wilde opgeven, haar toneelcarrière nieuw leven in. Kok speelde als actrice in zo'n 30 toneelstukken, films en televisieseries, waaronder Pension Hommeles (een komische televisieserie eind jaren 50) en De Fabriek (1981).

Haar bekendste rol kreeg ze in 1978 in de tv-serie Het is weer zo laat!, van Wim T. Schippers. In de serie (die ook bekendstond als Waldolala) speelde ze de gezellige Gé Braadslee, de vrouw van nachtclubeigenaar Waldo van Dungen (vertolkt door Dolf Brouwers). Naar aanleiding van die rol werd ze uitgeroepen tot Popvrouw van het Jaar.

In de jaren 90 had ze een bijrolletje in de komedie In voor- en tegenspoed. De laatste jaren speelde ze voornamelijk volkstoneel, al verscheen ze zo nu en dan nog op tv. In 2012 interviewde Frank Evenblij de ongetrouwde en kinderloze Mimi voor zijn programma Singles, over mensen die single zijn. In Krasse Knarren had de actrice al bekend veel last te hebben van eenzaamheid. Vlak voor haar 80e verjaardag werd ze in een ziekenhuis in Amsterdam opgenomen met een longontsteking.

Meer over