Milosevic zet zijn geld op 'onderdanige' Milutinovic

De Joegoslavische president Milosevic heeft een van zijn vertrouwelingen, minister van Buitenlandse Zaken Milan Milutinovic, aangewezen als zijn kandidaat voor de hernieuwde presidentsverkiezingen in Servië....

Van onze correspondent

Bart Rijs

BELGRADO

De verkiezingen moeten over, want vorige maand bleef de opkomst vanwege een boycot door een deel van de oppositie en de Albanese minderheid in Kosovo onder de wettelijk vereiste 50 procent. Sommige partijen hebben al verklaard dat ze weer zullen oproepen tot een boycot. Ze vinden de omstandigheden waaronder de verkiezingen moeten plaatsvinden nog steeds niet democratisch genoeg.

De vorige kandidaat van Milosevic haalde minder stemmen dan de nationalistische vuurvreter Vojislav Seselj. Hij wil ook deze keer meedoen aan de race om het presidentschap en deed de nieuwe keuze van Milosevic bij voorbaat af als een zwaktebod. 'Elke tegenstander is minder dan de vorige.'

Maar Seselj loopt de kans dat er een rechtszaak tegen hem wordt aangespannen. Hij zou een van zijn lijfwachten de opdracht hebben gegeven een mensenrechtenadvocaat in elkaar te slaan - en dan kan hij volgens de Servische wet niet kandidaat staan.

Milutinovic knapte als de hoogste Joegoslavische diplomaat, en daarvoor als ambassadeur in Griekenland, al menige gevoelige klus voor Milosevic op. De carrière van de 55-jarige Milutinovic heeft zich helemaal afgespeeld binnen de partij en het staatsapparaat. Bij het grote publiek is hij niet erg populair. De oppositie claimt dat hij een van de rijkste leden van de regering is, omdat hij ten tijde van de sancties het zwart-geldverkeer met het buitenland regelde. Een deel van dat geld zou hij in eigen zak hebben laten verdwijnen. De Servische oppositiepers onthulde dat er miljoenen zijn verdwenen toen hij zijn ambassade in Athene liet verbouwen.

'Hij is opgevoed door zijn moeder, die maar één ambitie had: een zo hoog mogelijke positie voor haar zoon,' zegt een politiek commentator uit het voormalige Joegoslavië die hem goed kent. 'Daarom is hij minder macho dan de meeste Balkanmannen, en ook minder houterig dan de meeste functionarissen. Maar hij heeft ook iets onderdanigs, en ik vermoed dat Milosevic juist die karaktertrek exploiteert.'

Milosevic heeft harder dan ooit een betrouwbare man nodig aan het hoofd van Servië sinds zijn zetbaas Momir Bulatovic de verkiezingen verloor in Montenegro, de tweede Joegoslavische republiek.

Bulatovic weigert de uitslag te erkennen. In de Montenegrijnse hoofdstad Podgorica demonstreren dagelijks vele duizenden van zijn aanhangers voor nieuwe verkiezingen. Zij beweren dat de winnaar, de hervormingsgezinde premier Milo Djukanovic, de republiek wil afscheiden van Joegoslavië. In de nacht van woensdag op donderdag zetten Bulatovic-aanhangers een Albanees dorp in de buurt van de hoofdstad op stelten. Ze reden rondjes door de straten, maakten het Servische V-teken, schoten in de lucht en zongen luidkeels Cetnik-liederen.

Westerse diplomaten hebben er tot nu toe tevergeefs bij de Joegoslavische autoriteiten op aangedrongen de campagne van de staatstelevisie tegen Djukanovic te matigen en de uitslag te respecteren.

Meer over