Milosevic-proces verder met nieuwe rechter

De twee overgebleven magistraten in de zaak-Milosevic willen het proces voortzetten met een vervanger voor de afgetreden rechter Richard May....

May was voorzitter van het drietal dat de voormalige Joegoslavische leider Milosevic berecht. Hij moest onlangs door ziekte opstappen.

In principe zou het inmiddels twee jaar durende proces geheel over moeten, tenzij de beklaagde instemt met de benoeming van een vervanger. Milosevic gaf vorige week geen direct antwoord op deze vraag. Hij wilde geen 'visies' geven op de administratieve problemen van 'dit illegale tribunaal'.

De resterende rechters Robertson en Kwon willen nu met een vervanger doorgaan.Wie dat in juni moet worden, is nog niet bekend.

Milosevic zou de voortgang van het proces mogelijk iets kunnen vertragen door beroep aan te tekenen tegen het besluit, maar waarnemers verwachten dat niet. Milosevic is volgens schema vanaf 8 juni aan de beurt om het tribunaal van zijn onschuld te overtuigen. Hij is daar optimistisch over, 'want de valse aanklagers hebben de afgelopen twee jaar vooral aangetoond hoe zwak ze staan'.

Meer over