Milosevic heeft cel met licht en douche

'De fine fleur van de natie is hier', schamperde een bewaker van de gevangenis in Belgrado nadat Slobodan Milosevic zondag was binnengebracht....

Milosevic moest zaterdagnacht in zijn bungalow kiezen. Hij kon de speciale eenheden van de Joegoslavische politie weerstand bieden, met de kans op verwondingen of de dood. Of hij kon zich overgeven en daarmee een proces in gang zetten dat kan leiden tot een rechtszaak wegens oorlogsmisdaden voor het Joegoslavië-Tribunaal in Den Haag.

'Ik heb 25 kogels', hoorden getuigen hem mompelen terwijl hij zich op de witte sofa onderuit liet zakken . 'Twintig zijn er voor de aanvallers, de rest voor mijn familie en mijzelf.'

Milosevic was onder invloed van kalmeringsmiddelen en whisky. Zijn gezicht was bleek. Trekkend aan een Cubaanse sigaar, trachtte hij zijn vrouw Mirjana Markovic en dochter Marija na de eerste aanvallen van de politie gerust te stellen.

De fatale schietpartij bleef uit. 'Milosevic wilde niet dat er meer Servisch bloed zou worden vergoten', zei zijn advocaat. Dat moet zelfs Milosevic' zwaarbewapende bewakers hebben verbaasd.

Met z'n dertigen hadden ze hun leider anderhalve dag uit handen van de politie gehouden. Maar naarmate de druk toenam, werden hun plannen wilder. Zo wilden ze door de dikke muren breken van de opslagplaats waarin zich relatiegeschenken bevinden die wijlen president Tito ontving. De bewakers, onder aanvoering van Milosevic' 32-jarige dochter Marija, wilden op die manier toegang krijgen tot de vele tunnels die vanuit de opslagplaats naar het 25 Mei Museum leiden, om in het geval van de definitieve politieaanval met succes te kunnen vluchten. Maar de dikke deuren weerstonden hun geweervuur.

Terwijl de auto wegreed waarin Milosevic werd afgevoerd, vuurde een trillende en wankelende dochter Marija nog vijf schoten af op een politieman. Ze miste.

In het huis werd een grote hoeveelheid wapens gevonden, waaronder mijnen, automatische geweren, revolvers, raketwerpers, drie mitrailleurs en een scherpschuttersgeweer.

Meer over