Milosevic blijft ongevoelig voor druk Holbrooke

De Joegoslavische president Slobodan Milosevic blijft zich fel verzetten tegen de stationering van een NAVO-vredesmacht in Kosovo. 'Buitenlandse troepen hebben hier niets te zoeken', liet Milosevic woensdag via het staatspersbureau Tanjug weten....

'Pogingen een politieke overeenkomst afhankelijk te maken van onze aanvaarding van buitenlandse troepen zijn onaanvaardbaar', aldus Milosevic.

Gisteren voerde de Amerikaanse gezant Holbrooke in Belgrado urenlange gesprekken met de Joegoslavische president om hem tot inschikkelijkheid te dwingen. Om half elf 's avonds werden de gesprekken afgebroken.

Milosevic erkende wel dat het vredesplan 'een goede basis' vormt voor een politieke oplossing van de kwestie. Maar hij blijft fel tegen de stationering van een NAVO-vredesmacht in Kosovo.

Volgens bij het overleg betrokken bronnen heeft Holbrooke Milosevic een gedeeltelijke opheffing van de economische en politieke sancties aangeboden in ruil voor ondertekening van het vredesvoorstel.

De vertegenwoordiger van het Kosovo Bevrijdingsleger (UCK) in Londen, Pleurat Sejdiu, zei woensdag dat de rebellen niet zullen tekenen 'zolang er nog een oorlog gaande is in Kosovo'.

Meer over