Miljonair trekt met enorme kudde goedkope koeien door Australië

VAN ONZE VERSLAGGEVER JARL VAN DER PLOEG

AMSTERDAM - Selfmade multimiljonair Tom Brinkworth maakt van de nood een deugd. Voor een schijntje kocht hij in het noorden van Australië 18.000 koeien, maar om de kosten van het prijzige vervoer naar zijn ranch te beperken, besloot hij de reis te voet af te leggen. In zes maanden trekt hij met zijn nieuwe kudde 1.500 kilometer naar het zuiden. Voor Kerstmis moeten ze thuis zijn.

Brinkworth was naar eigen zeggen hopeloos op school, maar werd een schoolvoorbeeld van Australisch succes. Hij begon met niets en bezit momenteel 1 miljoen hectare aan grond verspreid over 99 boerderijen. Daarop grazen in totaal 350.000 schapen en 80.000 koeien. Ter vergelijking: in 2012 waren er in Nederland slechts dertien boerenbedrijven met meer dan 500 koeien. De grootste boerderij had ongeveer 1.250 stuks melkvee.

De 76-jarige Brinkworth heeft een geschat vermogen van 200 miljoen dollar, 'maar', zo luidt een van zijn meest gevleugelde uitspraken, 'er zijn slechts twee opties in het leven: of je gaat voorwaarts, of achterwaarts. Stilstand bestaat niet.' En dus besloot Brinkworth toe te slaan tijdens de droogte die het noorden van Australië teistert.

Volgens de autoriteiten is die droogte zo erg dat eenderde van de boeren ernstige last ondervindt. Doordat er nauwelijks gewassen groeien om het vee te voeden, daalde de prijs van koeien in sommige gebieden met 45 procent. Brinkworth zag mogelijkheden en kocht eind juni 18.000 koeien. Hij betaalde relatief weinig, slechts 400 Australische dollar (267 euro) per koe.

Er was alleen een probleem: de ranch van Brinkworth ligt in het zuiden van Australië en het vervoer van de enorme kudde zou, verdeeld over 150 vrachtwagens, peperduur worden. Het eerste gedeelte werd nog vergoed door de verkopers, maar de resterende 1.500 kilometer moest hij zelf betalen.

Het grote voorbeeld van Brink-worth, Sidney Kidman, bood uitkomst. Want de mythe van de bekendste herder uit de Australische geschiedenis indachtig, besloot Brinkworth de reis te voet af te leggen. Net als Kidman maakt zijn kudde, verdeeld over negen groepen met in totaal zeventig herders, gebruik van de in verval geraakte stock routes: een vooroorlogs netwerk van wegen, rivieren en waterputten speciaal bedoeld voor Australische veedrijvers.

De reis gaat niet zonder slag of stoot, want lokale boeren klagen aanhoudend over de langstrekkende kudde, die het laatste beetje gras in hun provincie zou opeten. De landbouwminister van Queensland probeerde de reis om die reden al een halt toe te roepen, maar tot nu toe zonder succes.

De kudde, die gemiddeld 10 kilometer per dag aflegt, is nu op ongeveer eenderde van de reis.

undefined

Meer over