Miljoenenvilla aartsbisschop moet weg om sobere paus

De rooms-katholieke aartsbisschop van de Amerikaanse stad Atlanta zet zijn villa weer te koop nadat zijn parochieleden boos waren over het aankoopbedrag van 2,2 miljoen dollar (1,6 miljoen euro).

Het omstreden huis van aartsbisschop Wilton Gregory Beeld reuters
Het omstreden huis van aartsbisschop Wilton GregoryBeeld reuters

Eerder deze week bood aartsbisschop Wilton Gregory al zijn excuses aan, maar na overleg met verschillende kerkraden maakte hij gisteren bekend dat hij de villa verkoopt, ook al woont hij er nog maar drie maanden. De opbrengst van de verkoop gaat naar de katholieke gemeenschap.

Aartsbisschop Gregory maakte de beslissing nadat boze parochieleden eisten dat hij het sobere voorbeeld van paus Francis zou volgen. Vandaag zei hij dat hij een meer bescheiden huis zoekt. 'Hij heeft ons opgeroepen simpeler te leven', zei Gregory in een interview over de paus.

Bling
De persoonlijke kamers van de aartsbisschop zouden maar een klein deel van de villa beslaan. Volgens een woordvoerder van de katholieke kerk werd het grootste deel gebruikt voor evenementen en bijeenkomsten van nonnen.

In een verklaring zei de aartsbisschop: 'Ik wil de parochieleden bedanken door wiens gebeden, advies en zorgen deze kwestie aan het licht is gekomen.'

Vorige maand werd een Duitse bisschop ontslagen omdat hij 31 miljoen euro had besteed aan een woning met een privékapel van 2,9 miljoen euro en een bad van 15 duizend euro. De man kreeg de bijnaam 'Bishop of Bling'.

Aartsbisschop Wilton Gregory Beeld reuters
Aartsbisschop Wilton GregoryBeeld reuters
Meer over