NieuwsMiljoenenroof Schiphol

Miljoenenroof Schiphol voedt zorgen Marechaussee over hulp van binnenuit

De recherche van de Koninklijke Marechaussee voert grootschalig onderzoek uit naar een miljoenendiefstal van een vrachtzending iPhones van Schiphol. De marechaussee vermoedt dat bij die roof hulp is geboden van binnenuit en maakt zich zorgen over de integriteit van bedrijven op de luchthaven.

Thomas Borst
Marechaussee op Schiphol.  Beeld ANP
Marechaussee op Schiphol.Beeld ANP

Ladingdieven ontvreemdden op 14 maart een vrachtlading iPhones ter waarde van 3 miljoen euro op Schiphol. Tot op heden werd de diefstal geheimgehouden. Dinsdag maakt de marechaussee bekend een grootschalig onderzoek te doen naar de zaak.

Vermoedelijk in bezit van vervalste vrachtdocumenten wist de chauffeur de telefoons op klaarlichte dag op te halen en weg te rijden. In het onderzoek is een 35-jarige Pool aangehouden die zich waarschijnlijk voordeed als de daadwerkelijke eigenaar van de iPhones en met de vrachtlading wist weg te rijden van het distributiecentrum. Inmiddels is de Pool uit voorarrest vrijgelaten, maar hij blijft verdachte.

Het lijkt erop dat de telefoons naar Edam, zo’n 40 kilometer van Schiphol, zijn gebracht. In de Noord-Hollandse plaats zijn de toestellen waarschijnlijk over- of uitgeladen. Kort nadat de telefoons werden gestolen, zijn enkele toestellen in Nederland geactiveerd. Nog onduidelijk is of de iPhones zijn teruggevonden.

De vermoedelijke gang van zaken voedt de zorgen van de marechaussee over de integriteit van bedrijven op en rond Schiphol. Het is de derde roofpartij in korte tijd waarbij dieven grootschalig buit wisten te maken. Bij alle drie de zaken zijn aanwijzingen dat de dieven hulp hebben gehad van bedrijfsmedewerkers op of rond Schiphol.

De marechaussee verzocht getuigen en tipgevers dinsdag via Facebook zich te melden. Het onderzoeksteam neemt de zaak uiterst serieus. Hulp ‘van binnenuit’ brengt de integriteit van de luchthaven en haar veiligheidsdiensten volgens de marechaussee in het geding.

Nu bij drie recente zaken het vermoeden bestaat dat medewerkers de dieven hebben ondersteund, geven de rechercheurs het onderzoek extra prioriteit. Vorig jaar vonden in Nederland 680 ladingdiefstallen plaats, daarbij werden bijna altijd vrachtwagens gebruikt.

Smartwatches en electronica

Twee maanden geleden verdween een grote lading smartwatches ter waarde van 530 duizend euro uit een loods in Schiphol-Oost. Naar aanleiding van de diefstal werd een transportmedewerker aangehouden.

Vorig jaar zomer wisten dieven de hand te leggen op een grote hoeveelheid elektronica. Met behulp van vrachtwagens werd voor zo’n 3 miljoen euro aan elektronica gestolen bij een distributiecentrum. Beelden van beveiligingscamera’s toonden hoe vrachtwagens met gestolen kentekenplaten het bedrijventerrein opreden.

Een van de chauffeurs wandelde, gehuld in veiligheidshesje, de loods in om de elektronica via palletwagens naar de vrachtwagen te vervoeren. De dieven werken gestructureerd en zijn in totaal zo’n anderhalf uur bezig. Ook is te zien hoe één van de daders met een document, mogelijk een vrachtbrief, in zijn handen binnenkomt. Zijn gestructureerde aanpak en voorbereiding duiden erop dat hij hulp van een van de medewerkers heeft gehad.

Meer over