Miljoenenprijs naar twee Nederlanders

Opnieuw komen de nieuwe rijken van de digitale industrie met een wetenschapsprijs die de Nobelprijzen lijken te overschaduwen. Onder anderen Mark Zuckerberg (Facebook) en Sergei Brin (Google) gaven woensdag tientallen miljoenen aan enkele topwetenschappers uit de levenwetenschappen, onder wie twee Nederlanders: stamcelexpert Hans Clevers en kankerspecialist Titia de Lange.

VAN ONZE VERSLAGGEVER MARTIJN VAN CALMTHOUT

AMSTERDAM - In totaal krijgen elf winnaars een prijs van 3 miljoen dollar in het kader van de Breakthrough Prize in Life Sciences. Clevers, momenteel president van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen, wordt geroemd om zijn nieuwe inzichten in de rol van stamcellen in darmweefsels. De Lange werkt in de kankerresearch aan de Rockefeller University in New York. Zowel De Lange als Clevers, die ook verbonden is aan het Hubrechtlaboratorium in Utrecht, kreeg eerder al de Nederlandse Heinekenprijs.

De nieuwe prijs is een uitbreiding van de privéprijzen die de Russische internetmiljonair Yuri Milner sinds vorig jaar toekent aan natuurkundigen. Milner wil snellere erkenning van uitmuntende wetenschappers. Bij de Nobelprijs kunnen hooguit drie wetenschappers winnen en duurt de erkenning vaak decennia. De keuze bij de nieuwe prijs is minder geheimzinnig. Milner bundelt zijn financiële krachten voor de prijs, bijna driemaal zo hoog als een Nobelprijs, behalve met Brin en Zuckerberg ook met Art Levinson van Apple.

undefined

Meer over