Miljoenenbuit bij overval op museum

Bij een kunstroof in het Bührle-Museum in Zürich hebben drie gewapende mannen schilderijen van Paul Cézanne, Edgar Degas, Vincent van Gogh en Claude Monet buitgemaakt met een gezamenlijke waarde van ruim 112 miljoen euro....

Volgens de politie drongen de mannen zondagmiddag, even voor sluitingstijd het museum binnen. Eén van de rovers, die ‘Duits met een Slavisch accent’ zou hebben gesproken, dwong met een vuurwapen de aanwezigen op de grond te gaan liggen.

Zijn handlangers maakten onderwijl in een zaal op de begane grond vier doeken buit. Het gaat om de werken Klaprozenveld bij Vétheuil van Monet (1880), Ludovic Lepic en zijn dochters van Degas (1871), Bloeiende kastanjetak van Van Gogh (1890) en De jongen met het rode vest van Cézanne (1894-95).

De rovers hebben de vier waardevolle doeken voor de ingang van het museum in een gereedstaande witte auto geladen. Daarbij gingen zij, aldus de politie, ‘uitermate ruw’ te werk. Bij het wegrijden stak een van de werken uit de kofferbak. De politie weet niet of er een verband bestaat tussen de kunstroof in het Bührle-Museum en de diefstal, vorige week, van twee schilderijen op een Picasso-tentoonstelling in Pfäffikon (ten zuiden van Zürich). De doeken van Picasso – Paardenkop (1962) en Glas en karaf (1944) zijn ruim 3 miljoen euro waard.

De kunstverzameling van de Zwitserse industrieel Emil Georg Bührle (1890-1956) – een van de belangrijkste particuliere collecties – bestaat uit ongeveer tweehonderd schilderijen en sculpturen. Hij legde een voorliefde aan de dag voor de Franse impressionisten, hun voorgangers (onder wie enkele Hollandse meesters) en hun opvolgers (neo-impressionisten, fauvisten en kubisten). Hij bracht de collectie onder in een uit 1886 stammend herenhuis dat sinds 1960 toegankelijk is voor het publiek.

De gestolen olieverfschilderijen: 'Bloeiende kastanjetak' uit 1890 van Van Gogh, 'Graaf Lepic en zijn dochter' uit 1871 van Edgar Degas, 'Knaap met het rode vest' uit 1894/95 van Cézanne, en 'Klaprozen nabij Vetheuil' uit 1880 van Monet. (AFP) Beeld
De gestolen olieverfschilderijen: 'Bloeiende kastanjetak' uit 1890 van Van Gogh, 'Graaf Lepic en zijn dochter' uit 1871 van Edgar Degas, 'Knaap met het rode vest' uit 1894/95 van Cézanne, en 'Klaprozen nabij Vetheuil' uit 1880 van Monet. (AFP)
Meer over