Miljardair begint nieuwssite en kaapt NSA-primeurjager weg

Afgelopen voorjaar wees miljardair Pierre Omidyar, oprichter van veilingsite eBay, een voorstel om kwaliteitskrant The Washington Post te kopen nog af. Toch liet het idee om eigenaar te zijn van een grote nieuwsorganisatie hem niet los. Nu, een half jaar later, maakt de miljardair zijn ambities alsnog waar.

VAN ONZE VERSLAGGEVER WILLEM FEENSTRA

AMSTERDAM - Voor liefst 250 miljoen dollar gaat hij een website met kwaliteitsjournalistiek beginnen. Geld is niet zijn drijfveer, verklaarde Omidyar. Al jaren maakt hij zich zorgen over de agressieve manier waarop de inlichtingeninstanties zogenoemde lekken onderzoeken. De verhalen over de spionagetechnieken van de Amerikaanse overheid, naar buiten gekomen via klokkenluider Edward Snowden, waren voor hem de druppel. Zijn nog op te richten nieuwsbedrijf moet een geduchte tegenspeler van de overheidsinstanties worden.

Om zijn ambities kracht bij te zetten, strikte Omidyar gelijk een van de journalisten die de Amerikaanse overheid de laatste tijd een doorn in het oog is. Glenn Greenwald, die dinsdag zijn vertrek bij The Guardian bekendmaakte, krijgt naar verwachting een belangrijke functie in de nieuwe organisatie.

Greenwald deed voor The Guardian grote onthullingen over de Amerikaanse inlichtingendienst NSA. In samenwerking met Snowden, voormalig medewerker van de NSA, publiceerde Greenwald een serie primeurs die de Amerikaanse overheid in grote verlegenheid bracht.

De journalisten die voor de nog naamloze organisatie van Omidyar gaan werken, moet het aan niks ontbreken. Ze krijgen assistenten voor hun onderzoeken. Daarnaast komt er een sterk team met juristen om ze te beschermen tegen de grillen van 's werelds machtigste mensen.

Op de website van zijn stichting schrijft Omidyar over zijn plannen: 'We gaan een mediaplatform bouwen dat journalisten verheft en hen ondersteunt in hun zoektocht naar de waarheid.'

undefined

Meer over