Milities breiden acties uit naar West-Timor

Bewapende pro-Indonesische milities uit Oost-Timor hebben de afgelopen dagen hun wraakacties uitgebreid naar de westelijke helft van het eiland. De 200 duizend Oost-Timorezen die daar hun toevlucht hebben gezocht, worden geïntimideerd, mishandeld, verkracht of vermoord....

Een groep jongeren in de West-Timorese hoofdstad Kupang, waar zich vele tienduizenden vluchtelingen schuilhouden, protesteerde maandag fel tegen de aanwezigheid en de praktijken van de milities. De groep kreeg de belofte van de regionale militaire commandant, generaal majoor Adam Damiri, dat streng tegen de ordeverstoorders zal worden opgetreden. 'We zullen ze niet toestaan om hier hetzelfde te doen als in Oost-Timor', zei hij.

Volgens Damiri heeft hij zijn soldaten opgedragen militieleden te ontwapenen en de rust te herstellen waar dat nodig is. Maar daar is nog weinig van de merken.

Het hoofd van de administratie in het ziekenhuis van het West-Timorese grensplaatsje Atambua, waar ongeveer 70 duizend vluchtelingen bivakkeren, meldt dat de afgelopen twee dagen meer dan twintig Oost-Timorezen met schot- en steekwonden zijn opgenomen. Een van hen overleed meteen na binnenkomst. Een vijftienjarig meisje werd binnengebracht na een verkrachting.

Milities hebben het stadje volledig in handen, vertelt de administrateur. 'Ze jagen de vluchtelingen en de lokale bevolking 's nachts angst aan door schietend rond te rijden. Overdag houden ze auto's aan en doorzoeken ze de vluchtelingenkampen, op jacht naar voorstanders van onafhankelijkheid. Regelmatig nemen ze iemand mee zonder dat de politie of het leger ingrijpt.' De gruwelijkheden van de milities strekken zich zelfs uit tot binnen de muren van het ziekenhuis.

De intimidatiepraktijken van de milities leiden ook tot vertraging van de toch al tekortschietende aanvoer van hulpgoederen voor de vluchtelingen. Eigenaren van vrachtwagens weigeren hun auto's beschikbaar te stellen voor deze transporten, uit angst dat ze in beslag worden genomen of verbrand. Atambua verandert 's avonds in een spookstad omdat de lokale bevolking na vijf uur de straat niet meer op durft.

Ondanks hulp van de Indonesische regering heerst in bijna alle vluchtelingenkampen in West-Timor een groot gebrek aan voedsel en water. Sanitaire voorzieningen zijn vrijwel nergens aanwezig. Steeds meer vluchtelingen lijden aan diarree, malaria en andere ziekten.

Meer over