Militante beweging legt zich neer bij bestand Gaza

De militante beweging die de afgelopen dagen tientallen projectielen vanuit Gaza naar Zuid-Israël afvuurde, legt zich neer bij een bestand. Een woordvoerder van de zogenoemde 'Volkscomités' (PRC) zei dat maandag in Gaza-stad. Israël zegt dat het stopt met vergeldingsacties zodra er geen raketten meer vanuit Gaza worden afgevuurd.

ROLF BOS

JERUZALEM - Hamas, de beweging die aan de macht is in de Gazastrook, riep zondagavond al op tot een staakt-het-vuren. Daar werd echter geen gehoor aan gegeven door de PRC, een beweging waarin militanten van diverse pluimage een onderkomen hebben gevonden.

Zondagavond en maandagmorgen vlogen opnieuw projectielen vanaf de landstrook naar het zuiden van Israël. Minstens twee werden er onderschept door het antiraketsyteem Iron Dome. Andere raketten vielen nabij Sderot en Ashkelon. Er was alleen materiële schade. De Israëlische luchtmacht bombardeerde zondagnacht een locatie in Gaza vanwaar granaten zouden zijn afgevuurd.

Sinds de PRC maandagmorgen verklaarde een 'tijdelijk bestand' te aanvaarden is het rustig in Gaza en in het Zuiden van Israël. Dat was voor het eerst sinds donderdagmiddag, toen terroristen nabij Eilat acht Israëliërs doodden. Zeven van de aanvallers werden diezelfde dag nog gedood, alsmede vijf Egyptische militairen.

In Gaza, waar de militanten volgens Israël vandaan kwamen, vonden bij Israëlische vergeldingsaanvallen de afgelopen dagen zeker vijftien Palestijnen de dood, vele tientallen raakten gewond. Vanaf de landstrook werden de afgelopen dagen minstens 120 projectielen op het zuiden van Israël afgevuurd. In de Israëlische stad Beersheva werd zaterdag een man gedood bij een inslag. Er waren ook talloze ernstig gewonden.

Hamas verzwakt?

De Israëlische autoriteiten reageren nog niet officieel op het door Hamas eenzijdig afgekondigde staakt-het-vuren. Eerder verklaarde Jeruzalem dat de luchtmacht stopt met bombarderen zodra er geen projectielen meer naar Zuid-Israël vliegen.

Het is onduidelijk of Hamas zelf raketten op Israël heeft afgevuurd. Zeker is dat de meeste projectielen werden gelanceerd door groeperingen als de Islamitische Jihad en de PRC. Omdat deze ook zondagavond doorgingen met hun dodelijke activiteiten, roept dat de vraag op hoe stevig Hamas in Gaza nog in het zadel zit.

Hamas beweert niet uit te zijn op een grootschalige confrontatie met Israël. Volgens het Britse persbureau Reuters is de beweging verzwakt doordat Iran al twee maanden geen geld meer overmaakt. Hierdoor zou Hamas de salarissen van veertigduizend ambtenaren niet kunnen betalen. Naar verluidt straft Iran de militante beweging omdat deze weigert demonstraties te organiseren ten faveure van Syriës president Assad.

undefined

Meer over