Militairen verdacht van aanslag op eigen voertuig

amsterdam Twee Nederlandse militairen worden verdacht van een aanslag in Afghanistan op een eigen pantservoertuig. Bij de explosie in de Bushmaster zijn geen doden of gewonden gevallen.

Menno van Dongen

Dat heeft hun advocaat, Michael Ruperti donderdag bevestigd. Hij beklemtoont dat beide militairen ontkennen dat ze iets te maken hebben met de aanslag.


Op 7 maart raakte het pantservoertuig beschadigd op de Nederlandse buitenpost Coyote, benoorden Deh Rawod. Volgens de marechaussee was de oorzaak een 'ongecontroleerde explosie' van een handgranaat. Daarna is, zoals gebruikelijk, ter plaatse een onderzoek ingesteld.


De cliënten van Ruperti zijn in maart ondervraagd. Enkele maanden later moesten ze zich opnieuw melden, en kregen ze te horen dat ze juridische bijstand nodig hadden. Er zouden 'sterke aanwijzingen' zijn dat de mannen de aanslag zelf hadden gepleegd. Dat blijkt onder meer uit technisch onderzoek van de Bushmaster, kregen ze te horen.


De bevindingen van de marechaussee liggen bij het Openbaar Ministerie, bevestigt een justitiewoordvoerster. Ze wil verder niet op de zaak ingaan. Voor zover bekend zijn de militairen formeel nog niet aangeklaagd.


Volgens Ruperti zijn beide mannen verbaasd en verontwaardigd. 'Ze konden hun pantservoertuig gelukkig net op tijd verlaten voor die explosie plaatsvond. Ze hebben er echt niets mee te maken.'


De raadsman staat geregeld militairen bij. 'Ik ken geen vergelijkbare zaak. Waarom zouden mijn cliënten een aanslag plegen op hun eigen voertuig? Daar hebben ze geen enkel belang bij. Dit is een bizar verhaal.'


Hij vermoedt dat de marechaussee zich heeft laten leiden door roddels op een militair kamp in de omgeving. 'Er gingen vage geruchten dat mijn cliënten het zelf hadden gedaan, om interessant te doen.' Er klopt niets van, stelt Ruperti. 'Hun nabije collega's en hun commandant staan volledig achter ze.'


Meer over