Militairen ingezet bijstaking brandweer Amsterdam

Amsterdam krijgt hulp van het leger. Ongeveer tachtig brandweermannen van Defensie hebben op verzoek van burgemeester Cohen donderdagochtend de Amsterdamse brandweerploegen afgelost die al meer dan 72 uur in de kazerne paraat waren....

De brandweerlieden konden niet naar huis, omdat ruim 120 collega's zichopnieuw ziek hadden gemeld.

Op meerdere plekken in het land blokkeerden brandweerwagensdonderdagmorgen snelwegen, met lange files tot gevolg. In Rotterdam enMaastricht hebben brandweerlieden zich opnieuw ziek gemeld. In onder meerDen Haag, Dordrecht, Eindhoven, en Utrecht worden zondagsdiensten gedraaid.In Groningen is donderdagavond actie gevoerd.

Minister Remkes van Binnenlandse Zaken heeft de brandweerkorpsenopgeroepen hun verantwoordelijkheid te nemen en weer aan het werk te gaan.

De acties en ziekmeldingen zijn een protest tegen de nieuwe CAO die degemeenten, als werkgevers van de brandweer, en de vakbonden dinsdagovereenkwamen. Daarin staat dat het zogenoemde functioneel leeftijdsontslag(flo) voor fysiek zware beroepen wordt afgeschaft. Dankzij het flo kondenbrandweermannen en ambulancebroeders op hun 55ste met pensioen.

De militaire brandweer die nu in Amsterdam bijspringt, is afkomstig vanonder meer luchthavens. Inmiddels zijn in Amsterdam ruim vijftigbrandweerlieden na keuring door een arts weer beter verklaard.

Geen van de 'wilde' acties van de brandweerkorpsen wordt gesteund doorde vakbonden.

Meer over