NieuwsAangespoelde containers

Militairen gaan helpen met schoonmaken van Waddenstranden

Zo’n honderd militairen gaan vanaf vrijdag helpen met het schoonmaken van de stranden van de Waddeneilanden. Die liggen bezaaid met spullen en verpakkingsmateriaal uit de containers die overboord sloegen van een containerschip. 

Iemand met een flatscreen die is aangespoeld op het strand van Terschelling. Beeld null
Iemand met een flatscreen die is aangespoeld op het strand van Terschelling.

De burgemeesters van Terschelling en Schiermonnikoog hadden gevraagd om assistentie van het leger, omdat de eilanden de troep niet alleen kunnen opruimen. Defensie heeft een deel van de militairen voor de actie teruggeroepen van kerstverlof. Ze behoren tot een in Havelte gelegerde brigade en zullen naar verwachting twee dagen helpen.

Het enorme vrachtschip MSC Zoe verloor dinsdagnacht door ruige zee 270 containers boven het Duitse Waddeneiland Borkum. Sinds woensdag spoelen er hele containers en vooral veel losse spullen en piepschuim aan op de Noordzeekustlijn van de eilanden en langs de waddendijk aan het vaste land in Friesland en Groningen.

Op veel plekken begonnen vrijwilligers met collectieve schoonmaakacties, soms met honderden mensen tegelijk. Op Ameland werd volgens de gemeente langs circa 8 kilometer strand zo’n 130 ton afval opgeruimd. Rederij Doeksen, dat de veerdienst naar Vlieland en Terschelling verzorgt, biedt tegen fors gereduceerd tarief ‘opruimdagretourtjes’ aan voor mensen die willen ‘milieujutten’ op de eilanden. Op zee slepen vissers op eigen initiatief hele containers weg.

Peroxide 

Een nieuwe vloed bracht donderdag opnieuw veel lading aan land, waaronder veel schoenen en een speelgoed-BMW. Op Schiermonnikoog spoelde een eerste zak met 25 kilo organische peroxide aan. De kustwacht had al gewaarschuwd dat de MSC Zoe drie containers met het giftige goedje aan boord had. Het dringende advies is contact met het spul te vermijden en 112 te bellen.

Inmiddels zijn er zo’n 35 containers aangespoeld. De havens van Eemshaven en Delfzijl werden woensdagnacht tijdelijk gesloten voor scheepvaartverkeer, omdat ronddobberende containers voor onveilige situaties konden zorgen.

Mag je aangespoelde spullen meenemen?

Mensen sloegen woensdagochtend massaal aan het strandjutten op de stranden van Vlieland en Terschelling. Mochten ze de aangespoelde goederen mee naar huis nemen? Formeel niet. De spullen moeten eigenlijk worden afgegeven bij de ‘strandvonder’, de burgemeester. Die moet dan officieel de eigenaar raadplegen om te vragen of die de goederen terug wil. Dit beleid zal in de praktijk alleen worden gevolgd voor nog afgesloten containers. Op Vlieland is vooralsnog één container aangespoeld. Op Terschelling gaat het om drie stuks. Die worden door de gemeente gezekerd en gestald op de gemeentewerf. Losse stadionstoelen, kletsnatte televisies of verweerd speelgoed worden als waardeloos beschouwd en mogen van de eilandgemeenten gejut worden. ‘Wij zijn blij dat we de troep kwijt zijn’, aldus burgemeester Schokker van Vlieland. ‘Verwerken kost meer dan het spul waard is. Bovendien valt het met onze twee agenten toch niet te bewaken, de goederen liggen over het hele strand.’

Meer over