Militaire begrafenis Steensma

De 36-jarige sergeant die maandag in Irak omkwam bij een aanslag met enkele handgranaten, zal in overleg met zijn familie met militaire eer worden begraven....

Een aantal van zijn kameraden uit Irak zal het lichaam begeleiden en ervoor zorgen dat de overdracht op vliegvelden met militaire eer zal plaatsvinden. Dinsdag was er op de basis Al Khidr al een ceremonie voor de omgekomen Steensma. Dit kamp biedt onderdak aan de 160 militairen van de Charlie-compagnie, waartoe ook Steensma behoorde.

Bij de herdenkingsdienst was ook de commandant van de 41ste gemechaniseerde brigade aanwezig, die op bezoek is bij de militairen in Irak. Op Camp Smitty, met ongeveer 750 militairen het grootste Nederlandse kamp in Irak, is dinsdag eveneens een plechtigheid voor Steensma gehouden.

Dinsdagmiddag kregen in Franeker Steensma's vrouw en twee kinderen bezoek van twee militairen, die drie uur bij de familie doorbrachten.

De toestand van de andere militair, die maandag ernstig gewond raakte, is stabiel. De 20-jarige soldaat van dezelfde eenheid als Steensma, is buiten levensgevaar. Hij heeft telefonisch contact met zijn familie gehad.

De aanslag had maandagavond om 19.50 uur Nederlandse tijd plaats. Vier Nederlandse militairen patrouilleerden gezamenlijk met Iraakse politie op een brug over de Eufraat in As Samawah, de hoofdstad van de 'Nederlandse provincie' Al Muthanna. Op dat moment reden twee Iraakse mannen op een scooter voorbij. Bij het passeren van de patrouille wierpen zij enkele handgranaten.

Twee Nederlanders en de Iraakse politieagenten bleven ongedeerd. Maar sergeant Dave Steensma en de 20-jarige soldaat raakten ernstig gewond. Ze werden direct naar Camp Smitty overgebracht. Daar overleed Steensma later.

De twee verdachten zijn door de Iraakse politie opgepakt en verhoord op de Nederlandse basis in As Samawah. Dit is gebeurd door functionarissen van de Iraakse politie en de Koninklijke Marechaussee. Ook een Nederlandse juridisch adviseur was aanwezig.

Minister Kamp van Defensie maakte gisteren bekend dat maandag een tweede aanval op Nederlandse militairen wel goed is afgelopen. Onbekenden beschoten met klein kaliber wapens en antitankwapens bij Ar Rumaythah een Nederlandse patrouille. Een zoekactie naar de daders leverde echter niets op.

De Nederlandse patrouilles in Irak gaan intussen na de aanslagen gewoon door. Volgens een woordvoerder laten de Nederlanders zich niet op hun kampen opsluiten. Alleen de Charlie-compagnie, de eenheid van sergeant Steensma, krijgt even rust. De militairen krijgen de gelegenheid om het verlies te verwerken.

Meer over